
Halkın Partisi (HP) Lefkoşa İlçe Başkanı ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Kamu Yönetimi Uzmanı Mustafa Kendir, emekliliği gelen ve aynı koşullarda bulunan vatandaşlar arasında farklı uygulamalar bulunduğuna dikkat çekerek, yapısal dengesizliğin bir an önce sonlandırılmasını talep etti
Kendir: Çok ciddi bir eşitsizlik var
Yazılı açıklama yapan Kendir, “Eşit primi yatıran iki sigortalının emekli maaşı bağlanma aralığının tam on bir ay olması, aynı yıl doğan ve eşit şartları sağlayan hak sahipleri arasında büyük bir adaletsizliğe neden olmaktadır. Bazı vatandaşlar kendileriyle aynı şartlarda bulunan diğer sigorta emeklilerinden 11 ay sonra emekli maaşı alabilmektedir ki bu çok ciddi bir eşitsizlik yaratmaktadır” dedi.
Kendir açıklamasında bu anomalinin yasanın maddelerinden kaynaklandığını belirterek bunun düzeltilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“Derdimiz çözüm üretmek, vatandaşın derdine derman olmak”
Kendir şöyle devam etti;
“Biz Halkın Partisi olarak bir süredir su yüzüne çıkmaya başlayan ve zaman içerisinde daha da fazla vatandaşı olumsuz yönde etkileyecek olan bu garip durumu ilk seçimle birlikte göreve geldiğimizde düzelteceğiz.
Vatandaşların bu sıkıntıları bazı siyasilerin bir kulağından girer diğer kulağından çıkar ama biz bu konuları önemsiyoruz, düzeltilmesi için de elimizden geleni yapacağız. Sürekli halkın içindeyiz ve vatandaşların dertlerini kendimize dert ediniyoruz, derdimiz eleştirmek değil çözüm üretmek”
“Emeklilikte esas sorun; kapsamlı eşitsizlikler ve anayasal aykırılıklar”
Kendir “Kanunların öngördüğü prim günlerini tamamlayan sigortalılar arasında dahi, yalnızca bir aylık doğum farkıyla emeklilik hakkı kazanma süresinin neredeyse bir yıla ulaşması, kabul edilemez bir ayrımdır” diyerek şu örneği verdi;
“1972 yılının Ocak ve Şubat aylarında doğan, eşit primi yatıran iki sigortalının emekli maaşı bağlanma aralığının tam on bir ay olması, aynı yıl doğan ve eşit şartları sağlayan hak sahipleri arasında büyük bir adaletsizliğe neden olmaktadır” açıklamasında bulunarak “fakat daha vahim olan eşitsizlik, farklı sosyal güvenlik yasalarının birleştirilmesi sürecinde ortaya çıkmaktadır”
“Bu eşitsizlik, Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır”
Kendir açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“2008 yılında tek sosyal güvenlik sistemine geçişle birlikte emekliye ayrılma yaşı 60’a çıkarılmıştır. Ancak, sosyal güvenlik kurumlarına tabi hizmetleri birleştiren yasa kapsamında, sosyal sigorta ve tek sosyal güvenlik hizmetini birleştirerek emekliye ayrılma yaşı ise 55 olarak belirlendi.
Bu durum, aynı prim şartlarını tamamlayan ve aynı sigortalılık geçmişine sahip bir bireyin, yalnızca yasal geçiş süreçleri nedeniyle, primlerini yatırdığında 60 yaşında emekli olurken, hizmetlerini birleştirerek 55 yaşında emekli olabilmesi gibi bir çelişkiyi gözler önüne sermektedir. Bu eşitsizlik, Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır.
Son bir yıldır ülkemiz gündemini meşgul eden EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) söylemleri, sistemdeki esas ve yapısal sorunu, yani eşitsizlikleri perdelememelidir.
Emeklilikte esas sorun, EYT’den ziyade tüm çalışanların eşit şartlarda, hak ettikleri zamanda ve yaşta emekli olabilme düzenlemesidir ve bunların da eşitlik ilkesi temelinde yapılmasıdır. Bu yapısal eşitsizlik gecikmeksizin ortadan kaldırılmalıdır.
Eğer siz bu sorunları çözme iradesini gösteremezseniz, bizler bu sorunları çözmeye ve Anayasadaki eşitlik ilkesinin geriğini yapmaya kararlıyız. Emek en yüce değerdir, bu nedenle de tüm çalışanların hakları ve eşit muamele görmesi için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz”



















