Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede alınan kararlar, önlemler, aşılama ve halkın desteğiyle salgına karşı başarıya ulaşacağından kuşkusunun olmadığını bildirdi
Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti
Cumhurbaşkanı Tatar, bu süreçte halkın desteğine büyük ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak “Herkesin bu salgına karşı alınan tedbirler ile önlemlere ve hijyen kurallarına uyması büyük önem arz etmektedir” dedi.
Tatar, süreçte sağlanan başarıda doktorlar ile sağlık çalışanlarının büyük hizmetleri ve katkıları olduğunu belirterek, desteğinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, önceki akşam telefon görüşmesi yaptığı AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell’in ülkeye tahsis edilen aşıların gönderilmesine devam edileceğini ve bununla ilgili programın Kıbrıs Türk tarafı ile paylaşılması için gerekli talimatı vereceğini söylediğini de açıkladı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Covid-19 salgını ve aşılama ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Tatar, Başbakanlığı döneminde, tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan Covid-19 salgını ile ilgili gelişmeleri yakından izleyen hükümetinin, 10 Mart 2020’de KKTC’de ilk ortaya çıkan pozitif vaka karşısında bir dizi kararlar ve önlemler almaya başladığını ve halkın sağlığının korunmasının yanı sıra ekonominin ayakta durabilmesinin de dikkate alındığına vurgu yaptı.
Ülkede ilk pozitif vakadan itibaren başkanlığında toplanan Başbakanlık Bilim Kurulu’nun tavsiye ve Sağlık Bakanlığı kurulları, Covid-19 Koordinasyon Konseyi, Tabibler Birliği, Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Özel Hastaneler Birliği, üniversite hastaneleriyle tüm ilgili paydaşlarla birlikte alınan tavsiyeler doğrultusunda sürecin başarılı bir şekilde yönetildiğini ifade eden Tatar, sağlık alanında yapılan iyileştirmelerin, çalışmaların ve eğitimlerin yanı sıra Pandemi Hastanesi de dahil olmak üzere ülkenin salgına karşı çok daha güçlü hale getirildiğini kaydetti.
Tatar, açıklamasına şöyle devam etti:
“10 Mart 2020-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında yaşanan ilk dalga süreci, alınan önlemler, sürecin sıkıntıları ve ekonomiye yansımalarını dengelemek adına yapılan ekonomik planlama ve halkımızın verdiği destek ile bu süreç başarı ile atlatılmıştır. Bu başarıda doktorlarımız ile sağlık çalışanlarımızın da büyük hizmetleri ve katkıları olmuştur.
Başarı ile atlatılan ilk dalga süreci sonrasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni bir dalga süreci başlarken, hükümetimiz buna karşı da gerek halkın sağlık güvenliğini sağlamak, gerekse ekonomiyi ayakta tutabilmek için gereken ve ihtiyaç duyulan tedbirleri almaya devam etmektedir. Bu süreçte de yine halkımızın desteğine büyük ihtiyaç duyulurken, herkesin bu salgına karşı alınan tedbirler ile önlemlere ve hijyen kurallarına uyması büyük önem arz etmektedir.
Dünya genelinde hızla artan Covid -19 vaka sayısının 95 milyonu geçtiği bu günlerde dünya genelinde aşılanmanın başlanması büyük bir umut olmuştur.
Dünyada aşı bulmada yaşanan büyük sıkıntıya rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk etapta gönderdiği 20 bin doz Sinovac aşısının yanı sıra Avrupa Birliği’nin de Kıbrıs’a ayırdığı miktardan hakkımıza düşen kısmının alınabilmesi için sürekli takip yapılmakta olup önceki gün itibarı ile 1080 doz aşı teslim alınmıştır. Girişimlerimiz sonrasında önceki akşam telefon görüşmesi yaptığım AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Sn. Josep Borrell de ülkemize tahsis edilen aşıların gönderilmesine devam edileceğini ve bununla ilgili programın Kıbrıs Türk tarafı ile paylaşılması için gerekli talimatı vereceğini söylemiştir.
Ülkemizde yoğun bir çalışma yürütülerek ulusal aşı programı çerçevesinde Dünya ile paralel olarak aşı uygulaması başlatılmıştır. Bu arada Türkiye Cumhuriyeti’ne halkımız adına teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Alınan kararlar, önlemler, aşılama ve halkımızın desteğiyle bu salgına karşı başarıya ulaşacağımızdan da kuşkum yoktur.”