KıbrısManşet

Bengihan: Batan otel patronlarını kurtardık ‘çünkü misyon bu’




Kamuda örgütlü 4 sendika (KTAMS, KAMU-SEN, KAMU-İŞ, GÜÇ-SEN) özel sektöre destek için Başbakanlık önünde destek grevi başlatarak basın açıklaması yaptılar

Bengihan: Ne ödeme var ne kaynak belli

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan özel sektöre hiçbir teşvik hiçbir zorunluluk getirmediğini vurguladı.

“Ekonomik yönden en çok sıkıntı çeken kesim özel sektör emekçileri, kendi nam ve hesabına çalışanlar ve küçük işletmelerdir. Pandemi sürecinde 5 bin iş yeri kapatılmıştır.
Açıklama yok.
Hükümetimiz emekçinin geleceğinden (İhtiyat Sandığı) ayda 2 bin TL  şeklinde ödeme yapmış ve sanki cebinden ödemiş gibi reklam da bulunmuştur. Bin 500 tl destek başvurusu açmış ve müracaat eden 60 bine yakın insan yani ülkenin 5’de 1’i başvurmuştur.”

“Başbakan Ersan Saner’in Mart ayının başında ödenecek” dediği bin 500 TL destek ödemeleri ile ilgili Bengihan “ne ödeme var ne kaynak belli.” dedi

“Örgütlü olunmamanın sonucu yaşanıyor”

Temel tüketim maddelerinde indirim yapılmadığını vurgulayan KTAMS Başkanı Bengihan “bazı kötü market sahiplerine özel sektörü teslim ettiniz. Bugün kuzu etinin kilosu marketlerde kasaplarda 130 TL ”

Sendikalaşma konusunda özel sektöre hiçbir teşvik hiçbir zorunluluk getirmediğini vurgulayan Bengihan “örgütlü olunmamanın sonucu yaşanıyor. Hükümet işverenleri, iş insanlarını yasa ve tüzüklerle onları güçlendirmek için onlara teşvikler yaptı.” dedi.

“KKTC’nin bütçesinin iki katı serveti olan var”

“Kurumlar vergisi ödemeyen iş insanları sadece 500 milyona yakın ödeme yaptı. Beyan edilen ödenmedi, özel sektöre nereden vereceğiz denildi. KKTC’nin bütçesinin iki katı serveti olan var. Servet vergisi getirilmedi. Devletten zengin olana katkı payını bile devlet üstlendi”

“Esnafa ve özel sektöre ise para yok”

Karantina otellerine 4 ayda 120 milyon TL ödendiğini belirten Bengihan “batan otel patronlarını kurtardık çünkü misyon bu. Esnafa ve özel sektöre ise para yok” dedi.
“Buraya getirilen öğrencilerin arasında hiçbir eleme yapılmadan karantina ücretini devlet ödedi. 90 günde 50 müsteşar, müdür atandı. Emekçilere kaynak ayrılmadı. İmzalanan protokol içerisinde özel sektör için 80 milyon TL var. O da bin 500 TL verilmesi ile bitecek”
Protokolde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a 14 milyonluk Cumhurbaşkanlığı Sarayı olduğunu da vurgulayan Bengihan “ne saraylar ne de arabalar bu ayıbı örtemeyecek, rahat uyuyamayacaksınız ne o sarayda ne makam arabalarında.” dedi.

Atan: Bizleri muhatap almak zorundasınız

KAMU-SEN Başkanı Metin Atan “Özel sektörde çalışan vatandaşların ne kadar zor durumda olduğunu görüyoruz. Hükümet koltuğu dolduramıyor. Sendikalar ile ilgili protokolde bazı maddeler var. Bizleri muhatap almak zorundasınız. Bu ülkede esnaf zaten bitti. Esnafın mücadele edecek gücü yok. Biz özel sektörün arkasındayız” dedi.

Serdaroğlu: Pandemi herkesin yüzünü su üstüne çıkard

KAMU-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu da, “Özel sektörde emek veren emekçiler için buradayız. Söyledikleri gibi sendikalar özel sektör için ilk defa yollarda değil. Özel sektörde emekçilerin bu kadar zor durumda olmaların sebebi sendikalı olmayışlarından. Pandemi herkesin yüzünü su üstüne çıkardı. Sendikaların tek derdi adalet düzen ve doğru düzgün bir sistem” açıklamasında bulundu.

Özdoğan: Dayanışma emekçilerin zerafetidir

GÜÇ-SEN Başkanı Abdullah Özdoğan ise “Sendikasız ve güvencesiz çalışan özel sektör için buradayız. Özel sektör için dayanışacağız. Dayanışma emekçilerin zerafetidir” dedi.
Ortak açıklamanın tam metni şöyle:

“Bir yılı aşkın bir süredir Covid-19 pandemisi tüm dünyayı sağlık ve ekonomik yönden sarsmaktadır. Pandeminin etkisinin kısa sürede azalmayacağı bilim insanları tarafından dile getirilmektedir. Dünyadaki birçok ülkenin aksine UBP-DP-YDP azınlık hükümetinin uyguladığı yanlış ekonomi politikaları krizin ülkemizde misli ile hissedilmesine yol açmıştır.

Hükümetin uyguladığı politikalar sonucu özellikle özel sektör çalışanları ile dar ve sabit gelirliler yoksullaştırılırken sermaye sahibi kesimlerin zenginliğini daha da artırmasına hizmet eden siyasetin sefaleti ile karşı karşıyayız.
Sosyal devlet ilkesine bağlı olarak özel sektör çalışanlarına ekonomik destek vermek yerine yandaşlarına ve sermaye çevrelerine hizmet eden UBP-DP-YDP zihniyeti, dar gelirli özel sektör çalışanlarını göz göre göre sefalete sürüklemektedir.

-T.C ile imzalanan İktisadi ve mali işbirliği protokolü çerçevesinde cumhurbaşkanlığı saray projesi için 14 milyonluk bütçe ayrılırken,

– Cumhurbaşkanlığı makam arabası için 807 bin lira harcanırken,

-Elliye yakın yeni müdür ve müsteşar ataması ile devlet bütçesine milyonlarca liralık ek mali mükellefiyet getirilirken,

– Servet sahibi sermaye kesimlerinin pandemi sürecinde dahi zenginliğini
artıracağı vergi ve teşvik politikaları devam ettirilirken,

– Karantina adı altında hotel ve yurt maliyetleri minimuma düşürülmesine rağmen fahiş oda ücretleri ödenerek doluluk oranının en fazla olduğu dönemde bile kazanamadıkları milyonlarca lirayı bu kesimlere peşkeş çekerken,

-Yurt dışından gelecek özel üniversite öğrencilerinin karantina ücretlerinin devlet tarafından ödenerek servet sahibi üniversite patronlarına kıyak geçilirken,

Yaklaşık altmış bine yakın özel sektör çalışanına haftalar önce başvurdukları 1.500 liralık destek ödemeleri yapılmamıştır. Neyi bekliyorsunuz!! Güzellik uykusundan uyanmanız için sosyal patlamaların yaşanması mı gerekiyor ?

Devlet tarafından ekonomik hayatta yalnız bırakılan özel sektör çalışanları için bugün 10:00-12:00 saatleri arasında ülke genelinde dayanışma grevindeyiz. Buradan bilinsin ki örgütsüz, özel sektör çalışanları yalnız değildir. Bugün gerçekleşen dayanışma grevimize yüzlerce üyemiz, yüreğinde adaletsizliklerin acısı ve öfkesi ile grevimize katılmış bulunmaktadır.

Kamu ve özel sektör çalışanlarını birbirine düşürerek gündem değiştirme beklentisi içinde olanlar bilmelidirler ki buna fırsat vermeyeceğiz. Ülkede yaşanan adaletsizliklere asla sessiz kalmayacak dayanışma ruhunu geniş kesimlere yaymaya devam edeceğiz.

KTAMS KAMUSEN KAMU-İŞ GÜÇ-SEN”









Başa dön tuşu