KıbrısManşet

Hoşkara: Enerjiden sorumlu Bakanın, enerjiyle ilgili vizyonu olması lazım






Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Yönetim Kurulu üyelerinden Doç. Dr. Ercan Hoşkara, kuruma bilinçli olarak zararına satış yaptırıldığını ve bir Enerji Bakanı’nın enerji verimliliğiyle ilgili bir vizyonu olması, diğer işleri Yönetim Kurulu’na bırakması gerektiğini söyledi

Hoşkara: Kıb-tek bilinçli olarak zararına satış yaptırılıyor

Özgür Haber‘de Pınar Barut‘un sorunlarını yanıtlayan Hoşkara, Kıb-tek’in şu an zararına satış yaptığını söyleyerek, bunun kurumu batırabileceğini belirtti.

Hoşkara, “Kıb-tek batırılan bir kamu kuruluşudur. Yaşanan tüm bu tartışmaların ötesinde Kıb-tek bilinçli olarak zararına satış yaptırılıyor. Kıb-tek AKSA’dan elektriğe her kw/h için 117 kuruş ödüyor ve vatandaşa bu elektriği 98 kuruşa satıyor. Böyle bir kurumun yaşayabilmesi mümkün değildir” dedi.

“Bu nasıl bir direniştir?”

Aklı başında bri hükümetin buna müdahale etmesi gerektiğini vurgulayan Hoşkara, bir kamu kuruluşunun zararına satış yapmasının suç olduğunu söyledi.

Hoşkara, “Sayın Bakan ‘bunu bile bile direneceğiz’ diyor. Bu nasıl bir direniştir? Siz bu açığı kapatmak için sürekli yüksel faizlerle borçlanacaksınız. Böyle bir yapıyı sürdürmek ve yatırım yapmak mümkün değildir. Enerjiyi ucuzlatmak istiyorsak yapmamız gereken üretim faaliyetlerini aşağıya çekmektir.

“AKSA Kıb-tek’ten daha verimli üretim yapıyor olsaydı, bize 117 kuruşa elektrik satmazdı”

Avrupa‘daki enerji satış fiyatları ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki fiyatlar karşılaştırıldığında, dünyanın en pahalı yakıtını ve elektriğini kullandığımızın düşünüldüğünü belirten Hoşkara,  Avrupa coğrafyasında en ucuz elektriği Türkiye’nin kullandığını, bunun sebebinin de Hidroelektrik Santraller (HES) olduğunu kaydetti.

Hoşkara, “Aklı başında bir yönetim geldiğinde hem bugünkü gerçek maliyetlere fiyatı taşımak zorunda kalacak hem de geriye dönük zararı kapatmak için zam yapması gerekecek. ‘Bunları yapmazlarsa, Biz bunu yapamayız’ deyip bu işi özele devredecekler. AKSA eğer Kıb-tek’ten daha verimli bir üretim yapıyor olsaydı, bize 117 kuruşa elektrik satmazdı” dedi.

“Enerjiden sorumlu Bakanın, bir vizyonu olması lazım”

Kıb-tek Yönetim Kurulu’nda oldukları dönemde, bir rapor hazırladıklarını anlatan Hoşkara,  doğal gaza geçmek zorunda olunduğunu da bu rapora koyduklarını belirtti.

Diesel santrallerin buhar tribünlerine göre daha verimli olduğunu vurgulayan Hoşkara, “Biz şu an bu diesel santralleri kullanamıyoruz. Çünkü bakım ve onarımları zamanında yapılmadı. Enerjiden sorumlu Bakanın, bir vizyonu olması lazım. Enerjide ne yapmak istediğini, 5 yıl sonra enerjide ne noktada olacağımızı, altındaki tüm kadrolarla beraber bize sunması lazım” dedi.

“5’e aldığını 3’e satarken savunmaları hep ‘Fakir insanlar ne olacak’ oluyor”

Eğriyle doğruyu analiz edebilecek ve bunu kavrayabilecek donanımda kişilerin kurumun ve Bakanlığın başında olması gerektiğine işaret eden Hoşkara, 5 liraya alınan şeyin 3 liraya satılmasının kurumu batıracağını bilecek kapasitede kişilerin olmadı gerektiğini belirtti.

Hoşkara, “5’e aldığını 3’e satarken savunmaları hep ‘E fakir insanlar ne olacak’ oluyor. Aslında enerkji kaynakları, fakir kesimi bahane edenlerin, devletin tüm kaynaklarını elinde bulunduranların yani zenginlerin tarafından tüketiliyor” dedi.

“Zenginden alıp fakire vereceğim demişti ama tam tersini yaptı”

Kendi dönemlerinde elektrik tarifelerini değiştirirken, konutların tüketilen enerjinin sadece yüzde 30’unu tükettiğini gördüklerini söyleyen Hoşkara, geriye kalan yüzde 70’in ise zenginler tarafından tüketildiğini söyledi.

Fiyat ayarlamaları yapıldığında dar gelirliyi korumak için sosyal yardım yapılması gerektiğine vurgu yapan Hoşkara, “Sayın Bakan göreve gelirken ‘Zenginden alıp fakire vereceğim’ demişti ama maalesef tam tersini yaptı. Özellikle pandemi döneminde fakirden alıp zengine verdi. Böyle bir yapıda hem kurum çökertiliyor hem de dar gelirli kesim desteklenmiyor” dedi.

“TPIC’ten doğrudan alım yaparsanız şaibelerin odağında siz olursunuz”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın sürekli ‘ihale mafyası var’ dediğini hatırlatan Hoşkara, eğer bu varsa bununla mücadele etmenin zaten Bakanın görevi olduğunu söyledi.

Hoşkara, “Ama bunu yapmak için bir taraftan bir firma ile kavga çıkarıp uluslararası bir başka firmayla ihale dışı alım yaparsanız bu bir başarısızlıktır. Bakanın başkaları için söylediği dönüp kendisini buluyor. Sayın bakan toplum çıkarını korumak için ne kadar firma varsa hepsiyle temasta bulunup ihaleye girmesini sağlayabilir. Ama gidip de TIPIC’ten doğrudan alım yaparsanız şaibelerin odağında siz olursunuz” ifadelerini kullandı.

Özgür Gazete/Özel Haber









Başa dön tuşu