KıbrısManşet

Seçim takvimine göre adaylık için son başvuru tarihi 17 Aralık


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan Milletvekilliği Erken Genel Seçim takvimi uyarınca bugün, ilçelerin çıkaracağı milletvekili sayısı saptanarak ilan edildi

Toplam milletvekili sayısı 50 olarak açıklandı

İlçelerin çıkaracağı milletvekili sayılarına bakıldığında Girne ilçesinin çıkaracağı milletvekili sayısının 7 Ocak 2018’deki Milletvekilliği Erken Genel Seçimlerine göre bir milletvekili arttığı, Güzelyurt ilçesinin ise bir milletvekili azaldığı görülüyor.

YSK açıklamasında 79 bin 189 nüfuslu Lefkoşa ilçesinin çıkaracağı milletvekili sayısı 16, 62 bin 237 nüfuslu Mağusa’nın 13, 53 bin 261 nüfuslu Girne’nin 11, 25 bin 228 nüfuslu İskele’nin 5, 17 bin 490 nüfuslu Güzelyurt’un 3 ve 8 bin 464 nüfuslu Lefke ilçesinin ise 2 milletvekili olarak belirlendi.

Ülke genelinde nüfus 245 bin 869 olarak açıklanırken toplam çıkacak milletvekili sayısı da 50 olarak yer alıyor.

Seçim takvimine göre adaylık için son başvuru tarihi 17 Aralık

Seçim takvimine göre 14 Aralık Salı günü siyasal partilerce adayların saptanmasının son günü olarak belirlenirken 17 Aralık Cuma günü de adaylık için başvurma günü olarak açıklandı.

Başvuruların ardından 18 Aralık Cumartesi günü adaylar Yüksek Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulları tarafından geçici olarak ilân edilecek ve 19 Aralık Pazar günü ise Sandık Seçmen Listelerinin askıya alınmasının en son günü olacak, listeler askıya alındığı günden itibaren 7 gün askıda kalacak.

Kesinleşen adaylar YSK huzurunda ad çekme yapacak

Adaylar 26 Aralık Pazar günü kesinleşecek ve siyasal partilerle bağımsız adayların tüm seçim sürecinde kullanacakları sıranın belirlenmesi için yapılacak adçekmenin Yüksek Seçim Kurulu tarafından duyurulması aynı gün gerçekleşecek.

Kesinleşen adaylar, 27 Aralık Pazartesi günü Yüksek Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulları tarafından ilân edilecek ve Yüksek Seçim Kurulu huzurunda adçekme yapılacak.











Başa dön tuşu