KıbrısManşet

Kızılyürek, Türkiye-AB Karma Komisyonu’nda Kıbrıs sorunu ve Türk-AB ilişkilerini değerlendirdi


Avrupa Parlamentosu (AP) Kıbrıslıtürk Milletvekili Niyazi Kızılyürek, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nda Kıbrıs sorununu ve Türk-AB ilişkilerini değerlendirdi

Kızılyürek: Türkiye AB’ye girmeli, Demirtaş ve Kavala serbest bırakılmalı

Brüksel‘de 17-18 Mart tarihinde yapılan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında söz alan Kızılyürek önemli noktaların altını çizdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasını desteklediğini belirten Kızılyürek, Türkiye’nin kültürel ve dini gerekçelerle AB’den dışlanmasının doğru olmadığını, Türkiye ile AB’nin siyasi değerlerde de ortaklaşması gerektiğini ve Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala’yı hapiste değil dışarda görmek istediğini açıkça dile getirdi.

“Federal devlet hem Kıbrıslıtürklerin siyasi eşitliğini hem de Türkiye’nin stratejik çıkarlarını koruyan bir model”

Kıbrıs sorununa da değinen Kızılyürek, federasyon tezinin terk edilmesinin büyük bir yanlış olduğunu, özünde bu tezin bir Türk tezi olduğunu ve federal devletin hem Kıbrıslıtürklerin siyasi eşitliğini hem de Türkiye’nin stratejik çıkarlarını koruyan bir model olduğunu savunarak, bu yanlış politikadan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Kıbrıs’ta federal bir devlete ulaşmada engellerin iki taraftan da kaynakladığını, bunu anlamak için BM raporlarına bakmanın yeterli olabileceğini de söyledi.

“Türkiye’nin ‘Milli Güvenliği’ne tehdit değil, yurtsever Kıbrıslıtürkler”

Kızılyürek ayrıca, bugüne kadar dört Kıbrıslıtürk’ün Türkiye’ye sokulmamasıyla ilgili de görüşlerini açıkça beyan ederek ‘bunun kabul edilmez’ olduğunu vurguladı.

Kızılyürek, bu Kıbrıslıtürklerin Türkiye’nin ‘Milli Güvenliği’ne tehdit değil, yurtsever Kıbrıslıtürkler olduğunun da bir kez daha Avrupa kurumları içerisinde altını çizerek, bu uygulamanın derhal son bulması için Türk yetkilileri girişimlerde bulunmaya davet etti.











Başa dön tuşu