Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, belediyeler reformunun gerekli olduğunu belirterek, önce iktidar ve muhalefetin uzlaşarak geçiş takvimini belirlemesi gerektiğini vurguladı
Harmancı: Belediyeler reformu, bilimsel veriler çalışılarak ve kapasiteler ölçülerek temellendirilmeli
Sosyal medya hesabından soru-cevap şeklinde açıklama yapan Harmancı, belediyeler reformunun, bilimsel veriler çalışılarak, yüzölçümü, nüfus, altyapı, sorumluluk ve kapasiteler ölçülerek temellendirilmeleri gerektiğini belirtti.
Diğer ülkelerin reforma, teknik ekiplerin bilimsel bir çalışma ortaya çıkararak, bu belgeleri siyaset ve demokratik katılımcılarla şekillendirerek karar verdiğini ifade eden Harmancı, her ülkede belli bir nüfusa belediye olmadığını söyleyerek, “Her ülkenin kendine göre belirlediği bir evrimleşmiş sistemi var. 1300 nüfusa da belediye düşen ülke var, 150 bin nüfusa da” dedi.
“Diğer ülkelerde teknik ekipler bilimsel bir çalışma ortaya çıkarıyor”
Harmancı’nın açıklamasının tamamı şu şekilde:
“1. Belediyeler reformu gerekli mi ?
Kesinlikle gerekli.
2. Nasıl olması gerektiği bana göre mi, sana göre mi ortaya çıkmalı?
Hayır. Bilimsel veriler çalışılarak, yüzölçümü, nüfus, altyapı, sorumluluk (yetki) ve kapasiteler ölçülerek temellendirilmeli.
3. Diğer ülkelerde buna nasıl karar veriliyor?
Teknik ekipler bilimsel bir çalışma ortaya çıkarıyor bu belgeler siyaset ve demokratik katılımcılıkla da şekilleniyor.
“Reform süreçleri belli bir zaman dilimine yayılıyor”
4. Her ülkede belli bir nüfusa (ortalama) belediye var mı?
Hayır her ülkenin kendine göre belirlediği bir evrimleşmiş sistemi var. 1300 nüfusa da belediye düşen ülke var, 150 bin nüfusa da.
5. Reform nasıl yapılıyor? Bizde ki gibi bir yasa ile mi?
Reform süreçleri bilimsel verilerden sonra ve katılımcılık ilkeleri de uygulanarak belli bir zaman dilimine yayılıyor.
“Ben yaparım olur anlayışı ile ilerlerlenmesi kaos doğurur, idari boşluk yaratır”
Örneğin Kıbrıs Cumhuriyeti bu geçiş dönemini 2,5 yıl olarak belirledi. Danimarka 1 yıl teknik hazırlıklar yaptı ve 7 yıla yaydı. Bize sunulan önce reformu yapalım teknik hazırlıkları da reformdan sonra yaparız.
Kusura bakmayın ama reform için aşağı yukarı herkesin evet dediği bir ortamda bu kadar dayatmacı bu kadar ben yaparım olur anlayışı ile ilerlerlenmesi daha önce de belirttiğim gibi kaos doğurur, idari boşluk yaratır.
Yapılması gereken iktidar ve muhalefetin uzlaşarak önce geçiş takvimini belirlemesi ve buna paralele olarak bir referandumu planlamaktır”