EkonomiKıbrısManşet

Toros: O paranın değeri de faizi de politikası da o ülke tarafından belirlenir


Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Fikri Toros, Türk Lirası‘nın başka bir ülkenin para birimi olduğunu ve dolayısıyla, Kıbrıs‘ın kuzeyinde Euro’ya geçilmedikçe, o paranın dalgalanması ve değer kaybetmesinden oluşan enflasyonu çarpan etkisiyle ithal eden pozisyondan başka yerde olamayacağımızı vurguladı

Toros: Muhalefetin sorumluluğunu yerine getirmediğini ima etmeniz beni rahatsız etti

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu‘nda konuşan Toros, Sağlık Bakanı Ali Pilli‘nin, “ülkedeki sorunların çözümü noktasında sorumluluğun sadece hükümette değil muhalefette de olduğu” sözlerine cevap verdi.

Toros, “Bakan doğruyu söylemiştir. Mayıs 2009’dan beri CTP muhalefettedir. O günden ve özellikle pandemi sürecinden itibaren, bir yığın politika ve çözüm önerisi sunmuştur. Muhalefetin bu sorumluluğunu yerine getirmediğini ima etmeniz beni rahatsız etmiştir” dedi.

“Muhalefetle iş birliği sorumluluğundan kaçan UBP olmuştur”

Özellikle pandemi başlangıcında sıra dışı bir kriz yönetimi kurulduğu zaman, CTP’nin kendi bünyesinde 12 ayrı komite kurarak, kriz yönetimine dair bir yığın politika ürettiğini, dönemin UBP Hükümetine de bu yönetimde yer almaya hazır olduklarını söylediklerini hatırlattı.

Toros, “Ancak bunların hiçbirini dikkate almayarak, böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını dile getirerek, muhalefetle iş birliği sorumluluğundan kaçan UBP olmuştur. Sayın Pilli konuşmasında yaşanan sorunların sadece Kıbrıs’ın kuzeyinde değil tüm dünyada olduğunu ifade etti, doğrudur ancak tüm dünya bu sorunlara karşı koymak için birbirleriyle dayanışmaya giriyorlar, parasal imkanlarını genişletiyorlar ve mensubu oldukları birlikler içinde güç birleştirerek sorunlara karşı koyuyorlar” dedi.

“TL sizin paranız değildir, başka bir ülkenin parasıdır”

Kıbrıs’ın kzueyindeki yüzde 17’lik daralma oranının, dünyanın odiğer ülkelerinden yüzde 4 fazla olduğunu ifade eden Toros, UBP’nin ve onun ayrılıkçı politikalarıyla aynı çizgide olan partilerin ise sürekli olarak Kıbrıslıtürkleri dünyadan koparan ve yalnızlığa terk eden bir yaklaşım içindes olduğunu kaydetti.

Toros, “İşte bu durumda, ekonomimiz ve sosyal kültürel yaşamımızda yerlerde sürünüyor. Euro endeksli muhasebe birimi konuşmamdan sonra, Sayın Pilli başka çözümler de var demiştir. Sayın Bakan; bu enflasyonu durdurmak için bu öneriyi ciddiye almak ve tartışmaya mecburuz. Başka çaremiz yoktur. TL sizin paranız değildir, başka bir ülkenin parasıdır. O paranın değeri de faizi de para politikası da o ülke tarafından belirlenir. Siz o paranın dalgalanması ve değer kaybetmesinden oluşan enflasyonu çarpan etkisiyle ithal eden pozisyondan başka yerde olamazsınız. Gelin bu sabit fikirlilikten vaz geçip rasyonelce tartışalım. Bilgime güvenmenizi istiyorum. Bu koşullarda Euro düzenli muhasebeye geçmek tek yoldur” dedi.











Başa dön tuşu