EkonomiKıbrısManşet

Avcıoğlu: AKSA’ya olan borcun 56 milyon TL’si gecikme zammı




Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, elektriğe gelen fahiş zammın sebebini, son 4 Enerji Bakanı’nın yaptığı usulsüzlükleri ortaya koyarak anlattı

Avıoğlu: AKSA’ya olan borcun 56 milyon TL’si gecikme zammı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Avcıoğlu, AKSA‘ya olan 989 milyon 313 bin 841 TL’lik borcun, 56 milyon 812 bin 010 TL’lik gecikme zammı ile birlikte 1 milyar 46 milyon’a ulaştığını ve bunun da Maliye tarafından üstlenildiğini hatırlattı.

“Kurumun devlete olan borcu haricinde yaklaşık 480 milyon TL daha borcu var” diyen Avcıoğlu, 2019 ve 2021 yıllarında dönemin Enerji Bakanlarının yaptıkları açıklamaları hatırlattı;

Hasan Taçoy / 2019: Bir yıl daha zam yapmadan devam ederiz

“Elektriğe yıl sonuna kadar zam yapmama hedefindeyiz. Vatandaşı daha da rahatlatmak istiyoruz. Belki de yılbaşından sonra yapmamız gereken zammı da yapmayız, bir yıl daha zam yapmadan devam ederiz”

Erhan Arıklı / 06.2021: Üzerimizde nizanname baskısı var fakat zam yapmayacağız

“Elektriğe zam yapmamız için üzerimizde nizanname baskısı var fakat zam yapmayacağız. Ülkeyi ucuzlatmak ve yapılacak olan yatırımların girdi maliyetlerini düşürmek gerek, bunu elektriğe zam yaparsak yapamayız. Zam yaparsak halkı daha da zor duruma düşürürüz, bir formül arayışı içerisindeyim ama zam yapmayacağım”

Sunat Atun / 12.2021: Kıb-tek’in uğratıldığı toplam zarar 376 milyon TL

“AKSA’nın zamanında ödenememesinden dolayı AKSA’ya ödenmek zorunda kalınan faiz 41 milyon TL. Bankalara ödenen toplam faiz tutarı 41 milyon TL. Vadesi gelmemiş faizler ve diğer finansal giderler 23 milyon TL. Yatırım kaynağı adı altında halktan tahsil edilen ancak yatırıma dönüştürülmeyen tutar 230 milyon. Kıb-tek’in uğratıldığı toplam zarar 376 milyon TL”

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) / 10.2021: İdari bir ihmal

Avcıoğlu Bakanların açıklamalarından sonra, konuyla ilgili şikayetleri üzerine Ombudsman‘ın raporundan da bir bölüm paylaştı;

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından yürürlükte olan Nizamnamelere uygun olarak yapılan tarife düzenlemelerinin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından herhangi yasal bir gerekçe gösterilmeden Bakanlar Kuruluna gönderilmemesi bir eksikliktir ve/veya yapılması gerekenin yapılmadığının bir göstergesidir veya idari bir ihmaldir”

“Faizler ve gecikme zamları vatandaşa değil siyasilere ve bakanlara ödetilmelidir”

Elektriğe zam yapılmayan 01.04.2019 – 01.03.2022 zaman aralığı ve tüm bu gelişmelerin ardından, geçtiğimiz Mart ayının başında elektriğe zam yapıldığını hatırlatan Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Görevde olan Ekonomi ve Enerji Bakanları, elektrik tarife düzenlemelerinin zamanında yapılmasını engelledi, kurumu yüklü borca soktu, bunu yaparken de vatandaşa bir lütuf gibi sundular.

Günün sonunda borç, faizi ve ceikme zammı ile birlikte devlet tarafından üstlenildi.

Diğer bir deyişle zamanında yapılmayan zam, faizi ve gecikme zammı ile birlikte vatandaşın sırtına bindirildi.

Yapılması gereken ve zamanında yapılmayan tarife düzenlemelerinden dolayı oluşan borçlara ait, “faizler ve gecikme zamları” vatandaşa değil, elektrik tarifeleri üzerinden popülizm yapan ve bunu bir lütuf gibi pazarlayan siyasilere ve bakanlara ödetilmelidir”









Başa dön tuşu