Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), dünyada nüfus artışı ile doğal kaynakların orantısız kullanımının sürdürülebilirlik kavramını her geçen gün daha da önemli kıldığını belirterek, “Yolumuz sürdürülebilirlik olmalıdır” dedi
TDP: Verimlilikten uzak hayata geçen projeler mirasa zarar veriyor
TDP’den yapılan yazılı açıklamada, ülkede sürdürülebilirlikten ve verimlilikten uzak hayata geçen projelerin, adrese teslim ihalelerin, gelecek nesillere bırakmakla yükümlü olunan mirasa zarar verdiği ve toplumun hayat standartlarının muasır medeniyet seviyesinden çok uzaklarda olmasına sebep olduğu belirtildi.
Geçen günlerde basına yansıyan “Lapta Sahil Yürüyüş Yolu’nun korkuluklarının paslanması” haberinin benzer birçok örnekten biri olduğu ifade edilen açıklamada, kaliteli iş yapmanın ancak uzun vadeli çözümlere uygun ve geri dönüşümlü, yüksek standartlı malzeme kullanmakla mümkün olabileceği belirtildi.
“Projelerin doğru uygulanması, sürdürülebilirlik ilkesi için elzem gereksinimlerdir”
Hazırlanan projelerin doğru uygulanması, denetlenmesi ve kullanım sırasında periyodik bakımının yapılmasının da kaliteli iş ve sürdürülebilirlik ilkesi için elzem gereksinimler olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Burada önemli olan kaliteli iş yapma, uzun vadeli çözümlere uygun ve geri dönüşümü olan kaliteli malzeme kullanmadır. Örneğin bu projede deniz kenarı gibi sert iklim koşullarına maruz kalan bir bölgede kullanılan malzemeye çok dikkat etmek ve düzenli bakım yapmak şarttır. Çelik kullanılırsa, paslanmaya dayanıklı çelik ve özel boya, galvaniz çelik, paslanmaz çelik, vb. malzemeler kullanılmalıdır. Bahse konu projelerde rutin işlerde kullanılan çelik sınıfı kullanılmış ve bakımı yapılmamıştır. Bu tür malzemeler sıkça boyanmalıdır ve bu durum sürdürülebilir değildir”
“Kaliteli iş yapılarak, çok daha uzun ömürlü sonuçlar elde edilebilir”
Sürdürülebilir projeler yapılmasının en temel gereksinim ve öncelik olması ihtiyacına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Yapılarımızda doğru malzemeler kullanmalıyız ve ömürleri tamamlandığında malzemeleri olabildiğince dönüştürmeliyiz. Böylece bugün ucuz, yetersiz malzeme ve metotlarla yapılıp, bakımsız bir durumda kullanım ömrü ciddi şekilde azalan ve ülke ekonomisine külfet olan bu projedeki korkuluklar yerine, doğru malzeme ve metotlarla kaliteli iş yapılarak, çok daha uzun ömürlü ve az bakım gerektiren sonuçlar elde edilebilirdi. Günü kurtarmaktan ötesine geçmek ancak böyle mümkün olur”