KıbrısManşet

Yarkıner: Fosil yakıtlı santral ve AKSA sözleşmesi sebep, Kıb-tek’in iflası sonuçtur


Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, TC’den hibe geleceği söylenen 2 santralin Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-tek) sonu olduğunu, bu kararlarda mühendisler dahil siyasilerin de büyük sorumluluğu olduğunu söyleyerek, AKSA sözleşmesi ve santrallerin sebep, Kıb-tek’in iflasının ise sonuç olduğunu vurguladı

Yarkıner: Çözüm AKSA sözleşmesi ve motorin yakıtlı santraller değildir

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, yatırım yatırım” diyerek, fosil yakıtlı santrale yatırım yapılsın diye “yırtınmanın” doğru olmadığını her zaman söylediklerini ve söylemeye devam edeceklerini belirterek çözümün, “akıllı şebeke + depolama + yenilenebilir enerji + mevcut üretim kapasitelerini” asgari yüzde oranında hizmete amade olarak “muhafaza + doğru bakım ve rekabetçi tedarik” olduğunu vurguladı.

Yarkıner, “Bunlar olmadan Kıb-tek verimli olmaz. Bu konuda geç kalınmış olduğu aşikârdır ama tek çözüm AKSA ile sözleşme değildir. 2 adet motorin yakıtlı santral hibesi de değildir. Sorunu çözmek için hala vakit var ama ilkeli olmak gerekir. Kıb-tek’te görev yapan, Kıb-tek’in sevk ve idaresinden sorumlu olan, yanlış kararlarda imzaları olan mühendislerden, ilgili Odalara yazılı gerekçe sunulmalıdır” dedi.

“Kıb-tek’in boynuna taş bağlayıp, AKSA ile de ellerini bağlayıp denize atmaktır”

Kıb-tek’i bu duruma düşürenlerin ve bu durumun artarak kötüleşmesine alet olanların içinde maalesef kendi meslektaşları ve sendikanın olduğunu da belirten Yarkıner, süreci tam olarak değerlendirmeyip hatalardan ders alınmayarak oynak eleştiri yapan siyasilerin de sorumlu olduğunu vurguladı.

Yarkıner, “El birliği ile Kıb-tek yok ediliyor. Makine Mühendisleri Odası olarak her platformda bu konuları dile getirdik. Fosil yakıtlı santral diyenler hibe edilen 2 adet santralden memnun mu oldular? Bu fosil yakıtlı santralin kurulumu demek Kıb-tek’in boynuna taş bağlayıp, AKSA ile de ellerini bağlayıp denize atmaktır”  dedi.

“2 adet fosil yakıtlı santral ve AKSA sözleşmesi sebep Kıb-tek’in iflası sonuçtur”

Yarkıner şöyle devam etti;

“Ve bu operasyonun teknik ayağında da mühendislerin imzası olması da ihanetin daniskasıdır. Kuru kuruya eleştiri yapmadık, geçmişteki hataları ders alınması için açıkça yazdık. Makine Mühendisleri Odası olarak siyasiler dahil kimseden destek almadık, son 2 buçuk yıldır da yapılan günahlarda sorumluluğumuzu canla başla yerine getirdik. 2 adet fosil yakıtlı santral ve AKSA sözleşmesi sebep Kıb-tek’in iflası sonuçtur”











Başa dön tuşu