Amerika Birleşik Devletleri’nin her yıl düzenli olarak yayımladığı “İnsan Ticareti Raporu”nun 2022 yılı raporunda; öğrencilerin okuma ve iş fırsatları vaatleriyle Kıbrıs’ın kuzeyine getirildiği ve sonrasında seks ve emek ticaretine zorlandığının altı çizilirken, bugüne kadar hiç kimsenin de “insan tacirliğinden” hüküm giymediği belirtildi
Kıbrıs’ın kuzeyi İnsan Ticareti Raporu’nda en kötü kademeye geriledi
Raporda, Kıbrıs Cumhuriyeti, en üst seviye olan birinci kademeye yükselirken, Kıbrıs’ın kuzeyi ise yeniden en alt seviye olan üçüncü kademeye düştü. Kıbrıs’ın kuzeyi bulunduğu kademede Afganistan, Belarus, Burma, Kamboçya, Çin, Küba, İran, Kuzey Kore, Türkmenistan, Güney Sudan ve Suriye gibi ülkelerle beraber bulunuyor.
ABD’nin yayımladığı raporda, Amerika’nın “kktc”yi tanımadığı belirtilirken, bu sebeple resmi olarak listeye alınmadığı ancak alınacak olsa da 3’üncü sınıftan listeye alınacağı belirtildi. Kıbrıs’ın kuzeyi ile ilgili yapılan değerlendirme şöyle:
Kıbrıs’ın kuzey bölgesi Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilmektedir. 1983 Yılında Kıbrıslı Türkler bölgeyi bağımsız “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” (KKTC) ilan ettiler. ABD “KKTC”yi tanımıyor, Türkiye dışında başka bir ülke tanımıyor. Bu raporda ”KKTC”ye resmi bir sıralama atanacak olsaydı 3. kademe olurdu.
“Bugüne kadar tek bir insan taciri hüküm giymedi”
Raporda, insan ticaretinin suç kapsamına alınmış olsa dahi suçun soruşturulması ve tacirlerin ceza alması için yetkililer tarafından hiçbir girişim yapılmadığı ifade edilirken, bugüne kadar tek bir insan tacirinin hüküm giymediği ifade edildi.
Toplamda 28 gece kulübünün bulunduğu ifade edilen Kıbrıs’ın kuzeyinde, 617 kadının çalıştığı da belirtilirken, gece kulüplerinin insan ticareti suçunun sıklıkla işlendiği yerler olsa da, yetkililerin bu duruma sırtlarını çevirmeye devam ettiği ifade edildi. Raporda siyasiler ile gece kulüpleri arasındaki çıkar ilişkisine de değiniliyor.
“Öğrenciler okuma vaadiyle adaya getiriliyor”
Raporda dikkat çeken bir diğer madde ise uluslararası öğrencilerin okuma ve iş fırsatları vaatleriyle adaya getirildiği ve sonrasında çeşitli kriminal gruplar aracılığıyla seks ve emek ticaretine zorlandığının altı çizildi. Raporda, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yetkililerin bunun önüne geçmek için adım atmadığı da belirtildi.
Suçla mücadele için hiçbir adım atılmadı
Raporda, üstte belirtilen sorunlara rağmen, suç ile mücadele adına geçtiğimiz 1 yılda da hiçbir adım atılmadığı da belirtilirken, insan ticareti mağdurları için koruyucu ve destekleyici hiçbir düzenleme getirilmediği, sığınma evi oluşturulmadığı ve suçun cezalandırılması adına gerekli hiçbir tedbirin alınmadığı da belirtildi.
Raporun tamamını okumak için TIKLAYIN
Not: Raporun Kıbrıs’la ilgili kısmı sayfa 199’da başlamaktadır.