Adli OlaylarGüncelInstagramKıbrısKültür&SanatManşetSanatSiyaset

Kıbrıs’a ulaşan 60 antika, toplamda 318 tarihi eserin son bölümünü oluşturuyor


Türk askerinin 1974 yılında adaya müdahalesi sonrasında Aydın Dikmen isimli tarihi eser kaçakçısı tarafından adanın kuzeyindeki kiliselerden yağmalanan 60 Kıbrıs’a ait antika, yıllar süren hukuk mücadelesi sonrasında yine ait olduğu Kıbrıs’a geri döndü

Kıbrıs’a ulaşan 60 antika, toplamda 318 tarihi eserin son bölümünü oluşturuyor

Kıbrıs Müzesi‘nde düzenlenen törende, Kıbrıs Kilisesi’ne iade edilen kilise nesneleri de dahil olmak üzere tarih öncesi ve 19. yüzyıla ait eserlere kadar uzanan eserlerin iadesini kutlandı.

Kıbrıs’a geri dönen son parti, 1997’de Münih’te Alman yetkililer tarafından ilk olarak el konulan 318 eserin kurtarılmasını tamamlıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti Eski Eserler Dairesi Müdürü Giorgos Georgiou, çalınan eserleri geri almak için verilen zorlu hukuk mücadelesini ayrıntılı olarak anlattı ve savaşın ve bölünmenin kültürel miras üzerindeki çok yönlü etkisini vurguladı.

Dikmen, 83 yaşında vefat etti

Türk uyruklu Dikmen, 1974 Türk müdahalesi sonrasında Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki kiliseleri ve arkeolojik alanları yağmalamıştı. Operasyonunun amacı bu kültürel hazineleri uluslararası karaborsaya aktarmaktı. 2020 yılında 83 yaşında vefat etti.

Uzun bir yasal sürecin ardından Münih yargı makamları 2013 yılında Kıbrıs lehine karar vererek çalınan eşyaların kademeli olarak iade edilmesinin önünü açtı.











Başa dön tuşu