Amerika veya Avrupa’da görmeye ve duymaya alışık olduğumuz paketçilere yapılan saldırı ve soygunlar Kıbrıs’a sıçradı. Limasol‘da paketçi olarak çalışan motorlu kuryelere yönelik saldırılarda yaşanan endişe verici artış, paketçilerin protesto eylemine neden oldu
Her gece farklı bölgelerde beş ile on arası paketçi saldırıya uğruyor
Genellikle genç ve ırkçı gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılar, birçok şoförün yalnızca paketçilerin teslimatlarının çalınmasına değil, aynı zamanda bazen ciddi şekilde fiziksel saldırıya uğramasına da neden oldu.
Artan şiddete yanıt olarak, yaklaşık 60 paketçi Limasol’un eski liman bölgesinde Pazartesi günü bir protesto düzenlendi. Protesto, özellikle akşam saatlerinde teslimat sektöründe çalışanların karşılaştığı tehlikelere dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Limasol‘da çalışan bir teslimat şoförü olan Rajesh, son zamanlardaki saldırılardaki artışı “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi.
Rajesh, “Sadece geçtiğimiz ayda, her gece farklı bölgelerde ve mahallelerde beş ila on şoför saldırıya uğruyor veya soyuluyor,” dedi. “Bazılarının ‘sadece’ eşyaları çalınıyor, ancak diğerleri soyulmanın yanı sıra bazen ciddi şekilde dövülüyor”
Saldırgan Polis tarafından bilinmesine rağmen, yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını söylüyor
Rajesh, geçen Cuma günü Ypsonas’ta gerçekleşen ve paketçinin bıçakla tehdit edilip scooter’ını terk edip yürüyerek kaçmaya zorlandığı özellikle yürek parçalayıcı bir olayı anlattı.
Rajesh, “Saldırıya uğrayan kişiyi tanıyorum,” dedi. “Olayı bildirmek için polise gittiğini ancak saldırganın yetkililer tarafından tanınıyor olmasına rağmen yapabilecekleri hiçbir şey olmadığı söylendiğini söyledi”
Şiddet yalnızca tehditlerle sınırlı kalmadı. Rajesh’e göre, geçen hafta bir Hintli vatandaş Yermasoyia yakınlarında bir levye ile vahşice dövüldü ve ciddi bir bacak yaralanması nedeniyle acilen hastanede tedavi gördü.
Rajesh, “Her polise gittiğimizde aynı cevabı alıyoruz. İşimizi yapmak tehlikeli hale geldi,” dedi.
Paketçilerin hayal kırıklığı, kolluk kuvvetlerinin zamanında müdahale etmemesi olarak algıladıkları şeyle de açıklanıyor.
“Limasol’da saat 20:00’den sonra bizim için çalışmak için çok tehlikeli”
Rajesh, “Memurlar etkilenen bölgelere gönderildiğinde bile failleri tespit etmek için çok geç geliyorlar,” diye devam etti. “Sık sık ‘çok tehlikeli’ oldukları için belirli alanlardan uzak durmamız söyleniyor, ancak bunu yapamıyoruz. Emirlerin geldiği yere teslimat yapmak zorundayız, başka seçeneğimiz yok. Basitçe söylemek gerekirse, Limasol‘da saat 20:00’den sonra bizim için çalışmak için çok tehlikeli”
Sürücüler Pazartesi günkü protestoya hazırlanırken, gösteri yapmalarına izin verilip verilmeyeceği konusunda endişeler var.
“Bu, polis izin verirse,” dedi Rajesh. “Gelip bölgeyi boşaltmamızı söylerlerse şaşırmam. Ne yazık ki işler böyle yürüyor.”
Artan sayıdaki olaya yanıt olarak, Limasol polisi sözcüsü Lefteris Kyriacou durumun ciddiyetini kabul etti.