Teknoloji&Bilim

NASA’dan ‘Mavi dolunay’ açıklaması






Mavi dolunay için geri sayım başladı. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) konu ile ilgili açıklama yaptı. Peki Mavi dolunay ne zaman gerçekleşecek?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yeni bir gök olayı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Her yıl 12 adet dolunay meydana gelirken, 2020 yılında 13 dolunay gerçekleşecek. Bu fazladan dolunay mavi dolunay veya mavi ay olarak adlandırıldığı ifade ededildi.

NASA bu yıl 1 ve 31 Ekim’de iki dolunay gerçekleşeceğini ve 31 Ekim’deki dolunayın ‘mavi dolunay’ veya ‘mavi ay’ olacağını belirtti.

Mavi Ay, gök bilimcileri tarafından, bir takvim ayında yaşanan ikinci Dolunay olarak tanımlanan nadir bir doğa olayı olarak nitelendiriliyor.

Peki ‘Mavi dolunay’ı akıllı telefonlarınızla fotoğraflamak için yapmanız gerekenler neler?

Gece çekimlerinde profesyonel kameralarla bile grensiz çekimler yapabilmek için makinenizi sabitlemeniz gerekmekte ki, SLR kameralara göre çok daha zayıf olan cep telefonları da gece çekimleri için mutlaka sabitlemeli.

Az ışıklı ortamlarda kameranızı sabitleyeceğiniz bir tripotunuz yoksa yanınızda mümkün olduğunda sabit tutmaya çalışın kameranızı. Telefonunuzu sabitlemek için bir zemin veya yaslayabileceğiniz bir yer bulup zamanlayıcı ile çekim yapmayı deneyin. Bu mümkün değilse mutlaka iki elinizi kullanın.

Hangi model veya hangi işletim sistemi olursa olsun günümüzün teknolojisine sahip cep telefonlarında çok sayıda seçenek bulunmakta. Bazılarında o kadar fazla seçenek ve özellik var ki gündüz çekimlerinde birçok fotoğrafçı için bile vazgeçilmez durumdalar.

ISO ayarları, beyaz dengesi, zamanlayıcı, titreşim önleyici, gece çekimi, makro modları, HDR, enstantane ve diyafram ayarlarına kadar birçok özellik bulunabiliyor. Kamera özelliklerini iyice karıştırmaktan çekinmeyin…

Cep telefonları sanıldığının aksine dokunulduğunda değil deklanşör bırakıldığında çekim yapıyor. Bazen bu yanılgı da fotoğraflarınızın bulanık çıkmasına neden olabiliyor.

Fotoğraf çekerken dijital zoom yapmayın. Dijital zoom cep telefonlarında övünerek aldığımız megapiksel değerlerini düşürerek, görüntüde bozulmalara neden olur.

Her işletim sisteminin mağazasında daha iyi gece çekimleri için kullanılabilecek ek uygulamalar mevcut. Bu uygulamalarla gece çekimlerinizi, cep telefonuzun kamerasıyla yapabileceklerinizin ötesine geçirebilirsiniz.









Başa dön tuşu