DünyaManşet

Castillo’nun Başkanlıktan alınmasının ardından başlayan gösterilerde ölü sayısı artıyor

Peru’da ülkenin en üst düzey Savcılık makamı, Devlet Başkanı Dina Boluarte hakkında soykırım soruşturması başlatıldığını açıkladı

Reuters ölü sayısının en az 40 olduğunu bildirdi

Ülkede Pedro Castillo‘nun başkanlık görevinden alınmasının ardından başlayan gösterilerde ölü sayısı artıyor. Pazartesi günü güvenlik güçleri ve göstericiler arasında arasında çıkan çatışmalarda en az 17 kişi öldü.

Reuters haber ajansı ise ölü sayısının en az 40 olduğunu bildirdi.

Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte

Savcılık makamı ülkedeki şiddet olayları ile ilgili Boluarte’nin yanı sıra, Başbakan Alberto Otárola, İçişleri ve Savunma Bakanları hakkında da inceleme başlattı. Bu yetkililer, “soykırım”, “nitelikli cinayet” gibi suçlamalar nedeniyle inceleme altına alındı.

Göstericiler, Castillo’nun yerine göreve gelen eski başkan yardımcısı Dina Boluarte’nin istifasını ve seçimlere gidilmesini talep ediyor.

Solcu lider Pedro Castillo geçen ay Kongre’yi feshetmek istediğini açıklaması sonrası görevden alınmış, ülkede OHAL ilan edilmişti.

Castillo halen gözaltında ve “halkı isyana teşvik etmekle” suçlanıyor. Suçlamaları reddeden Castilla ise hala ülkenin yasal devlet başkanı olduğunu savunuyor.

Yeni hükümet ise Kongre’de Salı akşamı yapılan oylamada 43’e karşı 73 oyla güven oyu almayı başardı.

Castillo’nun destekçisi olan eski Bolivya lideri Evo Morales, Perunun yerli halkına soykırım uygulandığını savundu. Pedro Castillo, Peru’da darbe diktatörlüğü kurulduğunu ve ülkenin meşru lideri olduğunu iddia ediyor.

Soykırım soruşturması ile ilgili olarak Peru Devlet Başkanlığı makamından bir açıklama yapılmadı.

BBCTürk











Başa dön tuşu