BM: Küresel sıcaklık artışı tehlikeli seviyelere ulaşabilir
Birleşmiş Milletler, Dünya Meteoroloji Örgütü ve uluslararası örgütler tarafından hazırlanan yeni rapora göre, pandemi nedeniyle karantina döneminde karbon salınımı yüzde 17 azalsa da atmosferdeki uzun süreli gaz konsantrasyonları artmaya devam etti
Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferdeki sera gazı salınımının Koronavirüs salgınına rağmen rekor seviyede olduğu ve küresel sıcaklık artışının gelecek 5 yılda 2,7 santigrat derece artışla “tehlikeli” seviyelere ulaşabileceği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yayımlanan son iklim raporuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. 2016-2020’nin şimdiye kadarki en sıcak 5 yıl olarak kayda geçmesinin beklendiği belirtilen raporda, küresel sıcaklık artışının gelecek 5 yılda 2,7 santigrat derece yükselerek Sanayi Devrimi öncesindeki “tehlikeli” seviyelere ulaşabileceği uyarısında bulundu.
Söz konusu olası artışın Paris İklim Anlaşması’ndaki “küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede tutulması” hedeflerini karşılamadığına dikkat çekilen raporda, iklim değişikliğinin “geri dönüşü olmayan” etkilerinin artmaya devam ettiği ifade edildi.
Küresel su seviyelerinin, Grönland ve Antarktika’da buzulların hızla erimesiyle artmaya devam ettiği kaydedilen raporda, 2050’ye kadar sel riski altındaki insan sayısının 1,6 milyara çıkması, 2,7 ile 3,2 milyardan fazla kişinin ise su kıtlığı ile karşı karşıya kalmasının beklendiği belirtildi.