DünyaInstagramManşetYaşam

Öldürülen Mahsa Amini protestoları döneminde durdurulan uygulama yeniden başlıyor

Ahlak Polisi, kıyafet kurallarına uyulması ve “düzgün olmayan” bir şekilde giyindiği düşünülenleri gözaltına almakla görevli






İran’da, Mahsa Amini protestoları sürecinde kaldırılan, kadınların “kurallara” uygun giyindiği ve başörtüsü taktığından sokaklarda kontrol yapan “Ahlak Polisi“nin, devriyelere yeniden başlayacağı duyuruldu

İran’da “Ahlak polisi” yeniden devriyelere başlayacak

İran’da aylarca süren büyük protestolara sebep olan, Mahsa Amini adlı genç kadının Tahran’da kıyafet kurallarına karşı geldiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra öldürülmesinin üzerinden 10 ay sonra “Ahlak Polisleri” yeniden devriye gezmeye başlayacak.

Mahsa Amini

Amini’nin ölümü, büyük ulusal gösterilere yol açmış ve ahlak polisi devriyeleri durdurulmuştu. Ancak rejim yanlıları bir süredir devriyelerin geri dönmesini istiyordu.

Ahlak Polisi, “düzgün olmayan” şekilde giyinenleri gözaltına almakla görevli

İran medyasında yer alan haberlere göre; hükümet kanadından bir sözcü “Ahlak Polisi”nin ülkenin başörtüsü kurallarının uygulanması için sokaklara geri döneceğini söyledi.

Rejim yanlısı Tasnim Haber Ajansı‘nın Polis Sözcüsü Saeed Montezerolmahdi ise devriyeler sırasında, görevlilerin önce kurala uymadıklarını düşündükleri kadınları uyaracağını, uyarıyı dinlememeleri durumunda “yasal girişimlere” başlayacağını belirtti.

Ahlak Polisi denilen kişiler genellikle rejim yanlısı sert kadınlardan oluşuyor

İran’da İslam Devrimi’nden bu yana “Ahlak Polisi” bulunuyor. Bu görevlilerin “Rehberlik Devriyesi” adı verilen son versiyonu ise 2006 yılından bu yana sokaklarda devriye geziyor.

Neler olmuştu?

22 yaşındaki Mahsa Amini, geçtiğimiz Eylül ayında ailesiyle birlikte ziyaret ettiği başkent Tahran’da “Ahlak Polisi” tarafından başörtüsünü “düzgün takmadığı” gerekçesiyle gözaltına alınmış, “eğitilmek” üzere götürüldüğü “gözetim merkezine” girdikten sonra da yere yığılmıştı.

Polisin Amini’nin başına bir sopayla vurduğu ve duvara çarptığı iddia edilmişti.

Olay milyonlarca İranlıyı öfkelendirmiş ve ülke genelinde yaklaşık 600 kişinin öldüğü şiddetli gösteriler düzenlenmişti.

Eylemleri izleyen aylarda birçok kadın başörtüsü takmaya son verdi. Sosyal medyada paylaşılan videolar da  başörtüsü takmayan kadınların daha çok görülmeye başlandığını gösteriyordu.

Ancak İran makamları daha ağır cezalar getirdi. Başörtüsü kurallarına uymayan iş yerlerini kapattı, protetolara katılan bazı İranlıları idam etti.

Protestolarda çok sayıda İranlı yer alsa da ülkede azımsanamayacak bir kesim başörtüsü zorunluluğuna hala büyük destek veriyor.









Kaynak
bbc türkçe
Başa dön tuşu