Metodolojisinin ne kadar bilimsel olduğu tartışılabilir olsa da bir yatak odası mobilyası perakendecisi tarafından hazırlatılan bir çalışmada 28 Avrupa ülkesindeki insanların iyi dinlenip dinlenemediklerini belirlemek için sekiz faktör incelendi
Avrupa’nın en iyi dinlenen ülkesi: Slovakya
Dikkate alınan faktörler arasında azami ve asgari çalışma saatleri, tatil izni hakkı, çalışanların her gün kaç molaya izin verildiği ve her gece 7 saat veya daha fazla uyuyan nüfusun yüzdesi gibi veriler yer aldı.
Rakamlar incelendiğinde, Slovakya‘nın Avrupa’nın en iyi dinlenen ülkesi olarak zirvede yer aldığı görüldü.
Slovakların geceleri bu kadar rahat uyumalarının nedenleri arasında her yıl 28 günlük ücretli tatil, fazladan 15 günlük resmi tatil olması bulunuyor.
Ayrıca Avrupa’daki çoğu ülkede vardiyalar arasında en az 11 saat boşluk bırakılması zorunlu iken Slovakya’da vardiyalar arasında en az 12 saat dinlenme süresi yer alıyor.
Finlandiya kişi başına yıllık ortalama çalışma saatinin en düşük olduğu ülkelerden
İkinci sırada yer alan Finlandiya’da çalışanların yüzde 83’ü her gece 7 saat ya da daha fazla uyuyarak araştırmaya katılan ülkeler arasında en yüksek orana sahip oldu.
İskandinav ülkesinde çalışanların iş yerinde bir saatlik mola hakkı da var ve bu süre ankete katılan 28 ülke arasında en uzun olanı. Finliler ayrıca kişi başına yıllık ortalama çalışma saatinin en düşük olduğu ülkelerden biri.
Bulgaristan, büyük ölçüde çalışanlarının her hafta biri Pazar olmak üzere birbirini takip eden günlerde kesintisiz 48 saatlik molaya sahip olması sayesinde üçüncü sırada yer aldı.
Avrupa’nın en kötü dinlenen üç ülkesi
Listenin en sonunda; Araştırmaya göre İtalya, Hollanda ve Yunanistan Avrupa’nın en kötü dinlenen üç ülkesi.
Yunanlıları gece uykusuz bırakan nedenlerden bazıları, yılda sadece 20 gün ücretli tatil ve sadece 9 gün ücretli resmi tatil.
Çalışanlar ayrıca gün içinde sadece 15 dakikalık mola hakkına sahip.