Son yıllarda yapılan araştırmalar, vücuttaki organlar arasında yer alan iletişim hatlarının yaşlanma üzerinde kilit etkisi olduğunu ortaya koydu
Yaşlanmayı geciktirmenin yolu bulundu
Araştırmalara göre, bu hatlar açık olduğunda organlar ve vücuttaki sistemler bir arada daha sağlıklı şekilde çalışıyor. Ancak yaş aldıkça bu hatlarda yaşanan zayıflama, organların işlevlerini doğru şekilde yerine getirmesini sağlayan moleküler mesajları alamamasına neden oluyor.
Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde yapılan yeni bir araştırma, beyin ve vücudun yağ tabakası arasındaki bir iletişim kanalının tüm vücuttaki enerji üretimi için kritik rol üstlendiğini ortaya koydu.
Fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre, bir geri besleme döngüsü şeklinde çalışan bu iletişim kanalındaki bozulma, ileri yaşlarda görülen sağlık problemlerinin sebeplerinden biri.
Araştırmacılar, farelerin belli bir yaştan sonra bu iletişim kanalını sabit olarak açık tutmasını sağladı
Bilimsel dergi Cell Metabolism‘de yayımlanan makalede, gelecekte yapılacak bazı müdahalelerle bu geri besleme döngüsünün uzatılmasının yaşlanmayı da yavaşlatabileceği belirtildi.
Araştırmacılar, beynin hipotalamus bölgesinde bulunan belirli nöronların aktif olduğunda vücuttaki yağ dokusuna enerji üretimi için sinyal yolladığını tespit etti.
Genetik ve moleküler metotlar kullanan araştırmacılar, farelerin belli bir yaştan sonra bu iletişim kanalını sabit olarak açık tutmasını sağladı. Bunun sonucunda farelerin fiziksel hareketlerinin daha hızlı olduğu, yaşlanmalarının geciktiğine dair işaretler görüldüğü ifade edildi.
İletişim kanalı sabit olarak açık tutulan fareler, normal şekilde yaşlanan farelere kıyasla daha uzun süre hayatta kaldı.
Araştırmaya öncülük eden Washington Üniversitesi Gelişimsel Biyoloji Bölümü’nden Dr. Shin-ichiro Imai, “Beynin önemli bir bölümünü manipüle ederek farelerin yaşlanmasını geciktiren ve sağlıklı ömürlerini uzatan bir yol olduğunu kanıtladık. Bir memelide bu etkiyi göstermek alan için önemli bir katkı oldu. Daha önceki benzer çalışmalar solucanlar ve meyve sinekleri gibi daha basit organizmalar üzerinde yapılmıştı” diye konuştu.
Normalde ömürleri bin gün civarı olan laboratuvar farelerinin, araştırma kapsamında yapılan işlemlerle 60-70 gün daha fazla yaşadıkları ifade edildi.
Bu yaklaşık yüzde 7’lik artış, ortalama 75 yıllık insan ömrünün 5 yıl daha uzaması anlamına geliyor.