“Her bir parmak izi eşsizdir” kabulü yanlışlandı
ABD‘nin önde gelen üniversitelerinden Columbia‘da okumaya hazırlanan Gabe Guo, bölümdeki hocaların birinden “Her bir parmak izinin gerçekten eşsiz olduğunu düşünüyor musun?” sorusunu duyduğunda önündeki üç yıl boyunca buna cevap vermek için uğraşacağını bilmiyordu…
Hayır, parmak izlerinin hepsi eşsiz değil
Guo, artık Bilgisayar Bilimleri bölümünde okuyan bir öğrenci. Ancak Buffalo Ünviersitesi‘ndeki öğretim görevlisi Wenyao Xu‘yla birlikte bir ekibi yöneterek bir araştırma yapmış durumda.
Bu hafta bilimsel dergi Science Advances’ta yayımlanan makalesi, ezber bozan bir iddia ortaya koydu: Hayır, parmak izlerinin hepsi eşsiz değil.
Araştırmasından önce adli bilimler konusunda hiçbir tecrübeye sahip olmayan Guo, özellikle bu camiadan tepkiler aldığını ve pek çok derginin kendilerini reddettiğini anlatıyor:
“Makalemizin ilk versiyonlarını görünce iki parmak izinin birbirine benzememesinin iyi bilinen bir gerçek olduğunu söylediler. Sanırım bu gerçekten araştırmamızın gelişmesini sağladı çünkü içine daha fazla veri ekledikçe kanıtlar yadsınamaz hale geldi”
60 bin parmak izi bir yapay zeka modeline yüklendi
Ekip, ABD yönetiminin elindeki 60 bin parmak izini bir yapay zeka modeline yükledi.
Bir kişinin farklı parmaklarının izlerinin sağlam benzerlikler gösterdiği ve iki parmak izinin aynı kişiye ait olduğunu bulma oranının yüzde 77’ye ulaştığı ortaya çıktı.
Guo, parmak izinin ortasındaki eğim ve açıların yapay zekanın işini kolaylaştırdığını saptadıklarını söylüyor.
Araştırmanın yazarları, adli tıpta kullanılabilecek kadar isabetli sonuçlar için daha geniş çaptaki veri setlerinin incelenmesi gerektiğini de ekledi.
Guo, böylece kapanan davaların yeniden açılarak faillerin tespit edilebileceğini savunuyor:
Dosyadaki parmak izleriyle olay yerinde bırakılan izler eşleştirilerek kapanan davalara yeni ipuçları sağlanabilir. Diğer yandan gereksiz yere soruşturulan masum kişilere de yardımcı olabilir. Kanımca bu toplum için bir kazançtır.
Diğer yandan Lozan Üniversitesi’ndeki adli bilimler bölümünde eğitim veren Christophe Champod, Guo ve ekibinin zaten bilinen şeyleri iyi pazarladığını savundu.
Guo, araştırmaya dışarıdan bakan uzmanın iddiasına şöyle yanıt veriyor:
“Benzerliğin parmak izinin ortasındaki yükseltiyle ilgili olduğunu açıkça ortaya koyan ilk kişileriz. Aynı kişiye ait farklı parmakların izlerini eşleştirmeye çalışma konusunda da ilkiz, en azından otomatik bir sistemle bunu sağladık”