Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika’nın “soykırım” suçlamasıyla açtığı davada, İsrail’in Gazze‘deki soykırım eylemlerini önlemek tüm önlemleri almasının zorunlu olduğuna hükmetti
İsrail’in alacağı önlemleri bir ay içinde Lahey’e bildirmesi istendi
Lahey’deki Barış Sarayı’nda bulunan Uluslararası Adalet Divanı’nın 14 daimi üyesi ile İsrail ve Güney Afrika’yı temsilen birer yargıçın yer aldığı 16 kişilik heyet, Cuma günü ara kararı açıkladı.
Mahkeme başkanı ABD’li yargıç Joan Donoghue, Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze Şeridi‘nde devam eden can kayıpları ve insanların acılarından derin endişe duyduğunu söyledi.
Donoghue, İsrail’e yönelik bazı iddiaların Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi hükümleri kapsamına girdiğini söyledi.
Kararda İsrail’in, kendisine bağlı güçlerin Gazze’de soykırım yapmayacağını garanti etmesi gerektiğini vurgulandı.
İsrail’in uluslararası yasal yükümlülükleri kapsamında, geçici karara uymak için alacağı önlemleri bir ay içinde Lahey’e bildirmesi istendi.
Adalet Divanı, Hamas’a da elindeki İsrailli rehineleri derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.
Gazze’de 26 bin Filistinliyi öldüren Netanyahu “soykırım” kararına şaşırdı!
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ara karar sonrası yaptığı açıklamada ülkesinin soykırımla suçlanmasının “inanılmaz” olduğunu savundu.
Netanyahu, ülkesinin kendisini savunma hakkı olduğunu belirttikten sonra, “İsrail’in bu temel hakkını elinden zorla almaya çalışmak, Yahudi devlete açık bir ayrımcılık uygulamaktır” mesajı verdi.
“İsrail’in Gazze’deki soykırımı önlemek için elinden gelen her şeyi yapması gerektiği belirtildi”
Uluslararası mahkemenin davada acil durum tedbirlerine karar verme yetkisine sahip olduğunu vurgulayan Donoghue, İsrail’in soykırım iddiasını da içeren davanın reddedilmesi talebinin de reddine hükmetti.
Uluslararası Adalet Divanı’nın ara kararında, İsrail’in Gazze’deki soykırımı önlemek için elinden gelen her şeyi yapması gerektiği belirtildi.
Mahkeme, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere insani yardım ulaştırılması ve çatışmaya ilişkin kanıtların yok edilmemesi için acil önlem almasını da kararlaştırdı.
Savaşın hemen durmasına ilişkin ise bir karar açıklanmadı. Filistin heyeti, mahkemenin ara kararlarının olayın büyüklüğünü yansıttığını söyledi.
Güney Afrika heyeti ise ara kararları “açık bir zafer” olarak yorumladı.