DünyaEkonomiInstagramManşet

“McDonald’s olsun Starbucks olsun fark etmez, hepsi zarar gördü”




ABD‘nin tanınmış medya kuruluşlarından Bloomberg, Gazze savaşında İsrail karşıtı boykotların Ortadoğu‘daki ABD firmalarını olumsuz etkilediğini yazdı

“McDonald’s olsun Starbucks olsun fark etmez, hepsi zarar gördü”

Gazete, Mısır‘ın başkenti Kahire‘deki muhabirlerinin geçen hafta şehirde gittiği birçok McDonald‘s ve Starbucks şubesinin boş olduğuna dikkat çekti.

Yüzde 22 düşüş: Tehlike çanları çalıyor

ABD merkezli finans analiz firması CFRA‘dan Garrett Nelson, Coca-Cola’nın Türkiye distribütörünün 4. çeyrekteki satışlarında yüzde 22 düşüş kaydedildiğine dikkat çekerek, bunun “tehlike çanlarının çaldığını gösterdiğini” belirtti.

McDonald’s Türkiye, 13 Ekim’deki açıklamasında Gazze’ye 1 milyon dolar değerinde insani yardım gönderileceğini de duyurmuştu.

7 Ekim’de başlayan savaşın ardından Türkiye’de defalarca Filistin’e destek eylemleri düzenlenmişti (AP)

Coca-Cola ve Pepsi’ye gösterilen tepkinin ardından Mısır’daki yerli gazlı içecek firması Spiro Spathis‘in satışlarının üç kat arttığı bilgisi paylaşıldı.

Haberde, TBMM’nin restoranlarında ve kafelerinde İsrail’i boykot amacıyla Coca-Cola ve Nestle ürünlerinin menülerden kaldırıldığı da hatırlatıldı.

McDonald’s’ın Üst Yöneticisi Chris Kempczinski ise LinkedIn hesabından 5 Ocak’ta yaptığı paylaşımda, firma hakkındaki dezenformasyon nedeniyle satışların zarar gördüğünü belirtmişti.

Ortadoğu’daki KFC, Pizza Hut, Krispy Kreme ve Hardee’s gibi ABD firmalarının distribütörlüğünü üstlenen Americana Restaurants International şirketinin Suudi Arabistan borsalarındaki hisselerinde de savaş sonrasında yüzde 27’ye varan düşüş kaydedilmişti.

Bloomberg, Ürdün ve Kuveyt’teki Starbucks ve McDonald’s restoranlarının da boş kaldığını aktardı. Kuveyt merkezli kahve şirketi Astrolabe, Starbucks’la rekabette satışların yüzde 30 arttığını bildirdi.

Starbucks’tan yapılan açıklamada, firmanın İsrail’de bayisi olmadığına dikkat çekilerek, “Hiçbir siyasi amacımız yok. Kârımızı hiçbir yerde hiçbir hükümeti veya askeri operasyonu finanse etmek için kullanmıyoruz, hiçbir zaman da kullanmadık” dendi.

McDonald’s’ın açıklamasındaysa “Ortadoğu’daki savaşa dair şirketin pozisyonuyla ilgili yoğun dezenformasyon yapıldığı” savunuldu. Amerikan fast food devi, ekimde İsrailli askerlere bedava yemek vermesinin ardından yoğun tepki toplamıştı. Haberde, bunun ardından firmanın Suudi Arabistan distribütörünün Gazze’ye 2 milyon Suudi Arabistan Riyali (yaklaşık 16 milyon TL) yardım yapılacağını duyurduğunu aktardı.

Birleşik Krallık’taki prestijli Londra Ekonomi Okulu’ndan Fawaz Gerges, boykotların genellikle gençler tarafından yürütüldüğünü ve uluslararası çapta gündem olduğunu belirterek “Şu ana kadar McDonald’s olsun Starbucks olsun fark etmez, hepsi zarar gördü” dedi.

Gerges, Washington’ın Tel Aviv yönetimini desteklemesinin şirketlere çok olumsuz yansıdığını söyleyerek “Bu firmaların CEO’ları da neticede Amerikan imparatorluğunun bir parçası” ifadelerini kullandı.

Washington merkezli Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nden Robert Mogielnicki ise Ortadoğu’daki boykotları “nihayetinde aktivizme toleransın çok düşük olduğu bir bölgede patlak veren düşük riskli protestolar” diye niteledi.

Independent Türkçe, Bloomberg, RT, AA









Başa dön tuşu