Türkiye Et ve Süt Kurumu (ESK), yapılan analiz sonucunda ithal edilen etlerde salmonella tespit edildiğini duyurdu, kurum etlerin imha edileceğini açıkladı
Hem yerli üretime darbe hem gıda güvenliği sorunu
HalkTV‘de yer alan habere göre; Türkiye’nin et ithalatı kararı yerli üretime darbe vururken, gıda güvenliği sorunlarını da beraberinde getirdi.
Son olarak Uruguay‘dan ithal edilen 27 bin angus, iki haftalık gemi yolculuğunun ardından İskenderun Limanı’na getirilmişti. Günlerce daracık alanda ve kendi pisliklerine boğulmuş halde getirilen anguslar nedeniyle ilçeyi koku sarmıştı.
İthalatçı ESK tarafından yapılan açıklamada ise kurumun piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışından canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirildiği hatırlatıldı.
ESK: Girişte numune alınıyor
Haber şöyle devam etti;
İthal edilen etlerin yurt içine girişlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol muayenesi için numune alındığı ve akredite laboratuvarda gerekli analizlerin yapıldığı belirtilen açıklamada, 9 Mayıs’ta yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiği bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, laboratuvar sonucu salmonella pozitif olan etlerle ilgili şu bilgilendirme yapıldı:
“Söz konusu etler komisyonumuz tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Firma itirazları doğrultusunda etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmıştır. Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir.
Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir. Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları uygulanmakta ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır”