DünyaInstagramSürmanşetTeknoloji&Bilim

Mektup, dönemin ABD Başkanı Roosevelt’e 2 Ağustos 1939’da gönderildi


Albert Einstein’ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’yi dünyanın ilk nükleer bombasını geliştirmeye teşvik ettiği mektup açık artırmaya çıkacak

Mektup, ABD Başkanı Roosevelt’e 2 Ağustos 1939’da gönderildi

Dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’e 2 Ağustos 1939’da gönderilen mektupta, Nazi Almanyası’nın nükleer silah üretebileceği uyarısında bulunuluyor ve ABD’nin kendi atom programını başlatması öneriliyor.

ABD mektuptan üç yıl sonra atom bombası geliştirmeye yönelik Manhattan Projesi’ni başlatmış, 1945’te Japonya’ya atom bombaları atmıştı.

BBC’nin aktardığına göre mektup, 2018’de 65 yaşında ölen Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’a ait eserlerin açık artırması kapsamında satılıyor.

Mektuba 4 ila 6 milyon dolar arasında değer biçiliyor

Allen’ın kişisel koleksiyonu eylülde New York’taki Christie’s’de satışa sunulacak. Müzayede kapsamında bilgisayara ilgisini ve etkisini yansıtan bir dizi öğe olacak, ancak en fazla rağbeti Einstein’ın mektubunun görmesi bekleniyor.

Mektuba 4 ila 6 milyon dolar arasında değer biçiliyor.

Mektup aslında başta Macar fizikçi Leo Szilard birçok bilim insanın el birliğiyle yazıldı ama işin içinde tüm zamanların en büyük bilim insanı olarak kabul edilen Einstein’in da bulunması önemini kat be kat artırdı.

Einstein mektubun Amerika’nın o dönemde nükleer silah üreten tek ülke haline gelmesinde oynadığı rol nedeniyle pişmanlık duymuş, 1947’de “Almanların atom bombası üretmeyi başaramayacağını bilseydim kılımı kıpırdatmazdım” demişti.











Başa dön tuşu