DünyaInstagramSürmanşetTeknoloji&Bilim

Ay’ı normalden yüzde 14 daha büyük, yüzde 30 oranında ise daha parlak görmek mümkün!




Gökyüzü gözlemcileri, bu gece “Mersin Balığı Ayı” veya “Süper Mavi Ay” olarak da adlandırılan Ağustos dolunayının gökyüzünü renklendirmesini sabırsızlıkla bekliyor

Ay’ın Dünyaya en yakın noktasındaki dolunayı!

Bu yılki ay gösterisi, astrolog Richard Nolle tarafından 20. yüzyılın sonlarında Dünya’ya en yakın noktasındaki dolunayı tanımlamak için ortaya atılan bir terim olan süper ay ile aynı zamana denk geldiği için daha da etkileyici olması bekleniyor.

Bir zamanlar Kuzey Amerika Büyük Gölleri’nde bol miktarda bulunan büyük mersin balığından adını alan Mersin Balığı Ayı, kökenlerini Kızılderili geleneklerine dayandırıyor.

Old Farmer’s Almanac, bu ay isimlerini 20. yüzyılın ortalarında popüler hale getirerek bunları mevsimsel aktiviteler ve doğal olaylarla ilişkilendirdi.

Süper Ay evresinde Ay’ı normalden yüzde 14 daha büyük, yüzde 30 oranında ise daha parlak görmek mümkün!

Ay birkaç gece boyunca dolunay halinde görünse de, belirli bir anda en yüksek aydınlığa ulaşır. Gözlemciler, süper ay evresinde ayı normalden %14’e kadar daha büyük ve %30’a kadar daha parlak görmeyi bekleyebilirler. Bir sonraki ayların 18 Eylül, 17 Ekim ve 16 Kasım’da olması bekleniyor.

Mavi aylar diğer tarz dolunayla göre çok daha nadir görülüyor. Bu yüzden Mayıs 2026’ya kadar başka bir Süper Mavi Ay dolunayı olması beklenmiyor.











Başa dön tuşu