DünyaGüncelInstagramSiyasetSürmanşetYaşam

İsrail: Güney Lübnan’da kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırılarına başladık






Hizbullah lideri Hasan Nasrallah‘ın Cuma günü İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından İsrail Ordusu Lübnan‘ın güneyinde “kısıtlı, lokal ve hedefli” kara saldırılarına başlandığını duyurdu

Hedeflerin ülkenin kuzeyindeki İsrail topluluklarına “yakın tehdit oluşturdukları” savunuldu!

İsrail Ordusu’nun X hesabından yapılan yazılı açıklamada “Birkaç saat önce İsrail Ordusu, Güney Lübnan’da Hizbullah terör hedeflerine ve altyapısına karşı hassas istihbarata dayalı kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırılarına başladı” denildi.

Açıklamada “bu hedeflerin sınıra yakın köylerde oldukları ve ülkenin kuzeyindeki İsrail topluluklarına yakın tehdit oluşturdukları” savunuldu.

İsrail Hava Kuvvetleri ve topçularının da bölgedeki askeri hedeflere hassas saldırılarla, kara güçlerine destek verdikleri vurgulandı.

“Kuzey Okları” adı verilen operasyonun, Gazze ve diğer alanlardaki çatışmalarla paralel bir şekilde yapılacak durum değerlendirmelerine göre devam edeceği bildirildi.

Daha önce de ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Pazartesi günkü basın brifinginde, İsrail’in, “Lübnan sınırı yakınındaki Hizbullah altyapısını hedefleyen karadan sınırlı operasyonlar” düzenlediği konusunda ülkesini bilgilendirdiğini söylemişti.

Miller, ülkesinin Hizbullah ve İsrail arasındaki 21 günlük ateşkes planını halen desteklediğini de eklemişti.

Diğer yandan İsrail ordusu da, İsrail’in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi çevresindeki bölgeleri “kapalı askeri bölge” ilan etti ve bu bölgelere girişin yasak olduğunu açıkladı.

Barış Gücü askerleri çatışmalar nedeniyle sınır devriyelerini yapamıyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada 1978’den beri Lübnan’da görev yapan barış gücü askerlerinin sınır devriyelerini, çatışmalar nedeniyle yapamadığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric 10 binden fazla personelden oluşan barış gücünün “karşılıklı top atışları” nedeniyle konum değiştiremediğini belirtti.

Pazartesi erken saatlerde İsrail birliklerine seslenen Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsraillilerin kuzeydeki evlerine dönmesi için “havadan, karadan ve denizden tüm güçlerini kullanabileceklerini” söylemişti.

Lübnan Başbakan Necib Mikati de olası bir işgal durumunda güneye birlik gönderebileceklerini açıklamıştı.

Hizbullah’ın Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, İsrail’in olası bir kara operasyonu için Hizbullah’ın hazır olduğunu, İsrail’e karşı savaşa devam edeceklerini söylemişti.

Netanyahu: ‘İranlılar İsrail’in yanınızda olduğunu bilin’

Hizbullah, Hamas ve Yemenli Husilere karşı saldırılarına devam eden İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pazartesi günü doğrudan İran halkına hitap ettiği bir konuşma yaptı.

“İsrail’in Orta Doğu’da uzanamayacağı bir yer olmadığını” söyleyen Netanyahu, İran’da rejimin, “soylu halkını” “her geçen dakika uçurumun eşiğine biraz daha yaklaştırdığını” iddia etti.

İran’ın “sonunda özgür olduğunu söyleyen, Netanyahu “iki ulusun barış içinde olduğu anın”, “herkesin sandığından daha yakın” olduğunu öne sürdü.

Netanyahu, “İranlılar İsrail’in sizin yanınızda olduğunu bilmelisiniz” dedi ve birlikte refah ve barışın hüküm sürdüğü bir gelecek dileğinde bulundu.

Diğer yandan Hizbullah’ın bir sonraki liderinin kim olacağı konusunda söylentiler yayılmaya devam ediyor.

Lübnan medyasına göre öne çıkan isimlerden biri Hizbullah’ın yürütme kurulunun başkanı Haşim Safiyuddin. Sihalı grubun operasyonlarını yöneten Safiyuddin, Nasrallah’ın anne tarafından kuzenlerinden biri. Oğlu aynı zamanda merhum İranlı general Kasım Süleymani’nin damadı.

Halefin kim olacağı bilinmiyor!

Halefinin kim olacağını veya Nasrallah’ın cenazesinin ne zaman veya nerede yapılacağı henüz bilinmiyor.

Nasrallah’ın öldürülmesi sonrası ilk kez görüntülü mesajla ortaya çıkan Şeyh Naim Kasım, lider boşluğunun da hızla doldurulacağı kaydetmişti.

Hizbullah’ın iki numaralı ismi olarak kabul edilen Kasım, şimdiye kadar saldırılarını asgari ölçekte sürdürdüklerini, savaşın uzun sürebileceğini dile getirdi.

Lübnan Başbakan Necib Mikati de bir Birleşmiş Milletler kararına dayanarak güney Lübnan’a ordu birlikleri gönderilebileceğini söyledi.

Söz konusu BM kararı, 2007 yılında savaşın bitimini sağlayan anlaşmaya bağlı olarak güney Lübnan’ın askerden arındırılmış bölge olmasını güvence altına alıyor. Bu güvence için BM Barış Gücü ve Lübnan ordusu devreye girebiliyor.











Başa dön tuşu