DünyaGüncelInstagramManşetSiyasetYaşam

CNN: İsrail, ABD’ye İran’ın nükleer tesislerini hedef almayacağının güvencesini vermedi


İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından İsrail’in buna vereceği yanıt merak edilirken, ABD basınına yansıyan haberlerde İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini hedef almayacağı yönünde ABD’ye herhangi bir güvence vermediği iddia edildi

Nükleer tesislerin hedef alınması ihtimali masada mı?

CNN International’a konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İsrail’in füze saldırılarına ‘misilleme’ olarak İran’ın nükleer tesislerinin hedef alınması ihtimalinin masada olmadığı konusunda Joe Biden yönetimine garanti vermediğini anlattı.

‘Hiçbir garanti yok’

İsmi verilmeyen ABD’li yetkili, İsrail’in ‘misilleme’ için 7 Ekim’deki saldırıların yıldönümünü kullanıp kullanmayacağını söylemenin de zor olduğunu belirtti. İsrail’in ABD’ye İran’ın nükleer tesislerinin hedef alınmasının masada olmadığı konusunda güvence verip vermediği sorusuna yanıt veren ABD’li yetkili, “Biraz akıl ve güç görmeyi umuyor ve bekliyoruz ama sizin de bildiğiniz gibi hiçbir garanti yok” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Biden, bu hafta konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, ABD’nin İsrail’in İran’ın nükleer programını hedef almasını desteklemeyeceğini söylemiş, 4 Ekim Cuma günü düzenlediği basın brifinginde de İsrail’e işaret ederek “Onların yerinde olsam petrol sahalarını vurmaktan başka alternatifler düşünüyor olurdum” diye konuşmuştu.

‘Misilleme 7 Ekim’de mi?’

ABD’li yetkililere göre, İsrail’in vereceği yanıta ne zaman karar verileceği ya da alınan kararın ne zaman hayata geçirileceği de net değil. Biden, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in ‘derhal bir karar vermeyeceğini’ söylerken, CNN’in İsrail’in 7 Ekim’in yıldönümünü ‘misilleme’ için kullanıp kullanmayacağı sorusunu yanıtlayan üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Bunu söylemek gerçekten güç” ifadelerini kullandı.

Yetkili, “Bence bazı şekillerde ayın 7’sinden kaçınmak isteyeceklerdir; dolayısıyla, benim tahminim, eğer böyle bir şey olacaksa öncesinde ya da sonrasında olması olası” değerlendirmesinde bulundu.

Trump’tan Nükleere destek!

Öte yandan, ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini vurması gerektiğine inandığını söyledi.

The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, Kuzey Carolina’daki bir seçim etkinliğinde konuşan Trump, Biden’ın ‘nükleer şeylerin’ vurulmaması gerektiğini düşündüğünü söylediğini hatırlatarak, “Bence bunu yanlış anladı.. Vurmanız gereken bu değil mi? Yani, en büyük riskimiz nükleer silahlar… Ona bu soruyu sorduklarında cevap, önce nükleeri vurun, gerisi için sonra endişelenin olmalıydı” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu