DünyaGüncelInstagramKültür&SanatSürmanşet

Ünlü metinde bahsi geçen kuyudan iskelet çıkarıldı!




Norveç’in Trondheim kentinde, tarihi efsanede geçen ve 1197’deki kuşatma sırasında bir kuyuya atıldığı anlatılan adamın kemikleri bulundu

Ünlü metinde bahsi geçen kuyudan iskelet çıkarıldı!

Norveç’in ünlü tarihi metinlerinden Sverris Saga, 12’nci yüzyılın sonlarında iktidara yükselen Norveç Kralı Sverre Sigurdsson’un yaşamını ve kralın sayısız savaşını detaylı bir şekilde anlatıyor. 1197’ye ait bir bölümde, kral Bergen’deyken düşmanlarının kalesini bastığı ve içerideki tüm yapıları yaktığı aktarılıyor.

Yine söz konusu bölümde kuşatmacıların bir adamın cesedini kuyuya baş aşağı attıklarından ve kuyuyu taşlarla doldurduklarından bahsediliyor.

The Guardian’dan aktardığına göre 1938’de arkeologlar, Sverresborg Kalesi’nde, yaklaşık 7 metre derinlikte taş yığınlarının altında bir insan iskeleti buldu. Ancak kazı çalışmaları 2’nci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla durduruldu.

2014-2016’da yeniden başlayan kazılarda, 30 ila 40 yaşlarındaki bir erkeğin kalıntıları keşfedildi. Arkeolog Anna Petersén, cesedin büyük ihtimalle efsanedeki adama ait olduğunu belirtti.

“Bir jüriye bu bilimsel kanıtları ve efsanenin metnini sunsaydık, kalıntıların efsanedeki kurbana ait olduğuna ikna olurlardı”

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Michael Martin, “Kuyuda bulunan kalıntıların efsanede anlatılan adamın olduğundan yüzde 100 emin olamayız” dedi. Ancak, elde edilen bilimsel ve dolaylı kanıtların oldukça ikna edici olduğunu belirten Martin, keşfi “Bir jüriye bu bilimsel kanıtları ve efsanenin metnini sunsaydık, kalıntıların efsanedeki kurbana ait olduğuna ikna olurlardı” sözleriyle savundu.

Adamın 1.75 metre boyunda olduğu, sadece bir deri ayakkabı giydiği ve bir ayağı ile sol kolunun eksik olduğu tespit edildi. Ayrıca, başının bedeninden ayrıldığı ve kafatasında ölüm öncesinde aldığı kesik izleri görüldü.
Kemiklerin radyokarbon testi, adamın ölümü için 940 yıl ± 30 yıllık bir sonuç vererek efsanedeki tarihle eşleşti.

Kalıntılardan elde edilen DNA örneğiyse adamın sarı ya da açık kahverengi saçlı ve mavi gözlü olduğunu ve güney Norveç kökenli olduğu ortaya çıkardı. Bu nedenle bu kişinin kuzeydeki savunucuların arasına güneyden katılmış bir düşman olabileceği tahmin ediliyor.

Bilim insanlarına göre bu keşifle ilk defa bir efsanede bahsedilen gerçek bir karakterin genomik bilgilerinin elde edildi.
Martin, bu çalışmanın sagaların tamamen kurgu olmadığını gösterdiğini ve bu keşfin tarihi efsanelere ilgiyi artırabileceğini söyledi.

Bilimsel analizler, yaklaşık 900 yıldır anlatılan hikayeye daha önce bilinmeyen detaylar ekledi. Kuyuya atılan adam, sagada yalnızca tek bir cümleyle geçiyordu; ancak araştırmalar ona bir geçmiş ve fiziksel bir kimlik kazandırdı.











Başa dön tuşu