DünyaGüncelInstagramKültür&SanatÖzgür Doğa Özgür ÇevreSanatSürmanşetYaşam

Aizanoi Antik kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edildi






Kütahya Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti kazıları Kütahya Valiliği desteğiyle devam ediyor. Kazılarda son olarak kente giriş sağlayan bir anıtsal kapının yanı sıra 2 bin yıl öncesinde pişmiş topraktan yapılmış bir tiyatro maskesi bulundu

Aizanoi Antik kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında dahil edildi

Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan Aizanoi Antik kenti Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne 2012 yılında dahil edildi.

Kazı başkanlığını yürüten DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada Agoranın batı portikosunun güney kanadında çalışmaların tamamladığını belirtti.

Coşkun, agoranın çok iyi korunmuş vaziyette mermer döşemeli avlusu ve sütun kalıntılarının yanı sıra avludan portikoya çıkan mermer basamaklar ve portikonun da kısmen korunmuş olan mermer döşemesinin gün yüzüne çıkartıldığını söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, agoranın güneyinde Geç Antik Çağ’dan kalma bir yapıda çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Coşkun: Çalışmalarımız esnasında hiç beklemediğimiz başka bir yapı kalıntısıyla da karşılaştık

Bu yapının işlevini anlayabilmek için yaptıkları kazıda bunun, kent merkezine girişi sağlayan kapı olduğunu anladıklarını aktaran Coşkun, “Çalışmalarımız esnasında hiç beklemediğimiz başka bir yapı kalıntısıyla da karşılaştık.

İki katlı olduğunu söyleyebileceğimiz bu yapının birinci katına ait bazı kısımları ayakta kalmış durumda. 2’nci yüzyılın son çeyreğine tarihleyebileceğimiz bu kamusal yapının da anıtsal bir kapı olabileceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Podyumlardan birinin içindeki dolgu toprakta çeşitli sikkeler bulduklarını belirten Coşkun, pişmiş topraktan yapılmış bir tiyatro maskının da Aizanoi’nun Dionysos kültüne dair yeni veriler ve katkılar sunduğunu kaydetti.

Önceki yıllarda tiyatronun yakınındaki mezarda benzer tarzda bir maskın ölü hediyesi olarak mezara bırakıldığını tespit ettiklerini anlatan Coşkun, bu tür eserlerin sayısının kazı ilerledikçe artacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.









Başa dön tuşu