2019’da çıkan bir yangınla harap olan Notre Dame Katedrali, 13. yüzyıldan kalma marangozluk yöntemlerinin uygulanması ve 150 ülkeden gelen bağışlarla sadece beş yıl süren 700 milyon euroluk özenli bir çalışmayla yeniden inşa edildi
Yangının kesin nedeni hiçbir zaman belirlenemedi
Notre Dame Katedrali’nin alevler tarafından parçalanarak neredeyse yok olmasını dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca izleyici canlı yayında izledi. Yangının kesin nedeni hiçbir zaman belirlenemedi ancak müfettişler yangının kazara atılan bir sigara ya da elektrik sistemindeki bir kısa devre nedeniyle çıktığına inanıyorlar.
Ortaçağ katedrali, büyük yangından 5 buçuk yıl sonra bugün, yeniden açılıyor.
Notre-Dame Katedrali nedir?
Bir Ortaçağ Gotik şaheseri olan Notre-Dame de Paris (Paris’in Meryem Ana’sı), kaburga tonozları, uçan payandaları, çarpıcı vitray pencereleri ve oyma taş çörtenleriyle ünlü, Fransa’nın başkentinin en sevilen ve ziyaret edilen anıtlarından biri.
İlk taşı 1163 yılında konulan katedralin inşası, 17. ve 18. yüzyıllarda yapılan büyük restorasyon ve eklemelerle birlikte 19. yüzyılın büyük bölümünde devam etti.
Victor Hugo, 1831 tarihli romanı “Notre-Dame’ın Kamburu” için katedrali bir dekor olarak kullandığında, katedralin hem Paris’in hem de Fransa’nın bir sembolü haline gelmesine yardımcı oldu.
Ana karakter Quasimodo, Hollywood filmlerinde, animasyon Disney uyarlamasında ve müzikallerde canlandırıldı.
Neden ve nasıl yandı?
Katedralin çatısı 15 Nisan 2019 akşamı alevler içinde kaldı. Yangın kısa sürede katedralin kulesini de sardı ve neredeyse ana çan kulelerini devirecekti.
Dünyanın dört bir yanındaki televizyon izleyicileri yangını dehşet içinde izledi. Çatının büyük bir kısmı çöktü ancak çan kuleleri ve dış cephe ayakta kaldı.
Yangına tam olarak neyin sebep olduğu belirsizliğini koruyor. Yetkililer kundaklamayı ihtimal dışı bıraktı ve elektrik arızası ya da yanan bir sigaranın sorumlu olabileceğini söyledi.
Açılış töreninde neler olacak?
Yerel saatle saat 19.00 civarında başlaması planlanan törenin dinî olmayan kısmının başlangıçta katedralin ön avlusundaki büyük bir çadırda gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak tahmin edilen şiddetli rüzgarlar nedeniyle şimdi tüm program katedralin içinde olacak.
Tören, yeniden inşaya ilişkin bir belgeselin gösterimi ve ardından canlı klasik müzikle başlayacak.
Fransız hükûmetinin çökmesinin ardından siyasî bir krize sürüklenen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kısa bir konuşma yapması planlanıyor.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın yanı sıra Başkan Joe Biden’ın eşi Jill ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı konuklar arasında yer alacak.
İlk ayin ne zaman yapılacak?
Paris Başpiskoposu Laurent Ulrich, 11 Aralık’ta bağışçılar ve 15 Aralık’ta itfaiyeciler için açık olan ve yeniden açılış için düzenlenmiş 8 günlük ayinlerin ilkini gerçekleştirecek.
Aralarında 8 Aralık akşamı yapılacak ayinin de bulunduğu bazı ayinler halka açık olacak.
Ne zaman ziyarete açılacak?
Katedrali yeniden açılışın ardından ziyaret etmek için başlangıçta uzun kuyruklar oluşması muhtemel. Ortaçağ katedrali, 7 Aralık’tan itibaren ziyaretçilerin internet sitesi, sosyal medya ya da özel bir uygulama üzerinden ücretsiz bilet rezervasyonu yaparak aynı gün ya da rezervasyondan bir veya iki gün sonra binaya girebileceklerini duyurdu.
Katedral her yıl 14 ila 15 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı bekliyor. Fransa’da ziyaretçilerin içeri girmek için para ödemesi gerekip gerekmediği konusunda büyük bir tartışma var. Kilise buna karşı çıkıyor ve şimdilik ziyaret ücretsiz olmaya devam ediyor.
Katedral nasıl yeniden inşa edildi?
Fransız lüks sektörü milyarderleri Francois Henri Pinault ve Arnault ailesi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından yeniden inşa için para yağdı.
Macron’un ofisine göre 840 milyon eurodan fazla para bağışlandı ve binaya daha fazla yatırım yapılması için fon ayrıldı.
Hasarın giderilmesi için beş yıllık bir restorasyon çalışması gerekti.
Yeniden inşada ne değişti?
Yetkililer, katedralin her zamankinden daha güzel olduğunu, bunun nedeninin sadece kulesinin, çatısının ve yangında tahrip olan her şeyin binlerce uzman zanaatkâr tarafından yeniden inşa edilmesi değil, aynı zamanda yıllar içinde kararmış olan taş ve resimlerin de baştan aşağı temizlenmiş olması olduğunu söylüyor.
Mobilyalar da yenilendi, temizlendi ya da değiştirildi.
Öte yandan yangında her şey zarar görmedi. Acil durum çalışanları, mücevherlerle süslü kadehleri ve diğer paha biçilmez eserleri zarar görmeden çıkarmak için bir insan zinciri oluşturmuştu.