DünyaInstagramSürmanşetTeknoloji&Bilim

Balaji, yapay zeka programı ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ı ifşa etmesiyle tanınıyordu! 






Yapay zeka devi OpenAI’ın 26 yaşındaki Hindistan asıllı eski çalışanı Suchir Balaji evinde ölü bulundu. Polis yaptığı incelemenin ardından Balaji’nin ‘intihar ettiğini’ bildirildi

Balaji, yapay zeka programı ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ı ifşa etmesiyle tanınıyordu

Balaji telif tartışmaları nedeniyle halihazırda çok sayıda davayla karşı karşıya olan yapay zeka programı ChatGPT’yi geliştiren OpenAI’ı ifşa etmesiyle tanınıyordu.

23 Ekim’de New York Times’a verdiği röportajda, OpenAI’ın verileri ChatGPT’yi eğitmek için kullanılan işletmelere ve girişimcilere zarar verdiğini öne sürmüştü.

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de bilgisayar bilimi okumak üzere Hindistan’dan ABD’ye gelen ve eğitiminden sonra OpenAI’da işe başlayan genç “Benim inandığıma inanıyorsanız, şirketten ayrılmanız gerekiyor” demişti.

Euronews‘ün aktardığı habere göre San Francisco polisi ve Baş Adli Tabip Ofisi, Balaji’nin 26 Kasım’da Buchanan Caddesi’ndeki apartmanında ölü bulunduğunu bildirdi.

Polis ‘cinayet şüphesi uyandıracak bir kanıt olmadığını’ dile getirdi

Adli tıp kurumu ölüm şeklini ‘intihar’ olarak belirtirken, polis de ‘cinayet şüphesi uyandıracak bir kanıt olmadığını’ dile getirdi.

Bir OpenAI sözcüsü, Balaji’nin ölümünden duydukları üzüntüleri dile getirdi: “Bugün bu inanılmaz derecede üzücü haberi öğrendiğimiz için yıkıldık ve kalbimiz bu zor zamanlarda Suchir’in sevdikleriyle birlikte.”

Balaji’nin annesiyse oğlunun ölümü ilgili mahremiyet talebinde bulundu.

Telif davasında da adı geçiyor

26 yaşındaki genç bilgisayar bilimcisinin adının, ölümünden sadece bir gün önce OpenAI’a karşı açılan bir telif davasında da geçtiği öğrenildi.

Balaji 23 Ekim’de son X gönderisinde şöyle yazmıştı:

“Başlangıçta telif hakkı, adil kullanım vb. konusunda pek bir şey bilmiyordum ancak üretken yapay zeka şirketlerine karşı açılan tüm davaları gördükten sonra meraklandım.

Sorunu daha iyi anlamaya çalıştığımda, sonunda adil kullanımın birçok üretken yapay zeka ürünü için oldukça mantıksız bir savunma gibi göründüğü sonucuna vardım çünkü temel sebep, eğitildikleri verilerle rekabet edebilecek ikameler yaratabilmeleriydi.

Buna neden inandığımı daha ayrıntılı olarak yazımda yazdım. Açıkçası ben bir avukat değilim ancak hukukçu olmayanların bile yasayı anlamasının önemli olduğunu düşünüyorum”











Başa dön tuşu