DünyaSürmanşet

Turing, II. Dünya Savaşı’nda Enigma şifresini kırmıştı






İngiltere Merkez Bankası eşcinsel olduğu için dehşet verici muamele gördüğünü söylediği savaş kahramanı Alan Turing‘i onurlandırmak için yeni 50 sterlinlik banknotlar bastı

Turing onurlandırıldı

Kod kırıcı, bilgi işlem öncüsü ve eşcinsel kahraman Alan Turing’in yer aldığı 50 sterlinlik yeni banknot, İngiltere Merkez Bankası tarafından açıklandı.

Banknotun üzerinde, National Portrait Gallery koleksiyonunun bir parçası olan ve Elliott ve Fry tarafından 1951’de çekilen, matematikçinin bir fotoğrafı bulunuyor.

Ayrıca, 1949’da The Times gazetesine verdiği bir röportajda Turing’den bir alıntı da yer alıyor: “Bu sadece gelecek olanın bir ön tadı ve sadece olacağının gölgesi”

Doğum gününde tedavüle girecek

Banknotlar, Turing’in doğum günü olan 23 Haziran’da tedavüle girecek. Not, matematikçinin doğum tarihini (23 Haziran 1942) ikili kodda gösteren bir şerit içeriyor.

İkili bantla beslenen bir makine kavramı, modern bilgisayar bilimi için temel bir metin olan Turing’in 1936 tarihli “Hesaplanabilir Sayılar Üzerine Entscheidungs problem için bir uygulama” başlıklı makalesinde yer almıştı.

Bailey: Önde gelen bir matematikçi, gelişim biyoloğu ve bilgisayar bilimi alanında bir öncüydü

İngiltere Merkez Bankası yöneticisi Andrew Bailey, Sky News‘e yaptığı açıklamada, İkinci Dünya Savaşı‘nın sona ermesine yardımcı olan kod çözme çalışmaları için Turing’i onurlandırmanın yanı sıra, yeni 50 sterlinlik banknotun matematiği ilerletme, modern bilgi işlem ve kimliğine öncülük etme çabalarını kutladığını söyledi.

Bailey, “Önde gelen bir matematikçi, gelişim biyoloğu ve bilgisayar bilimi alanında bir öncüydü” dedi. “O da geydi ve sonuç olarak dehşet verici bir şekilde muamele gördü. Başarılarını ve simgelediği değerleri kutluyoruz” dedi.

Yeni banknot, milletvekili Luke Pollard da dahil olmak üzere birçok LGBT + halk figürü tarafından memnuniyetle karşılandı.

Alan Turing kimdi?

Alan Turing 23 Haziran 1912’de doğdu ve Cambridge’de eğitim gördü.

Birkaç yıl boyunca Princeton Üniversitesi’nde doktora eğitimi aldı, ancak Cambridge’e geri döndü ve bir kod kırma grubu olan Hükümet Kodu ve Cypher Okulu’na katıldı.

II. Dünya Savaşı’nda Enigma şifresini kırmıştı

İkinci Dünya Savaşı sırasında Turing, ünlü Bletchley Park’ta çalıştı ve burada Alman donanması tarafından gizli iletişimleri iletmek için kullanılan Enigma kodunu kırdı.

Sonuç olarak, Turing ve meslektaşları, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu hızlandırmakla övüldü.

Savaştan sonra Turing, bilgi işlem yeniliği ve yapay zeka üzerinde çalışmaya devam etti. 1950’de, bir bilgisayarın yapay olarak akıllı olup olmadığını belirlemek için “Turing testi” ni önerdi. Bu modern yapay zeka anlayışında hala önemli olmaya devam eden bir test.











Başa dön tuşu