Yıldızların gaz bulutlarında doğdukları biliniyor, ancak yıldız oluşumunu neyin başlattığı ve bir bütün olarak galaksilerin buna nasıl etki ettiği gizemini korudu.
Bu süreci anlamak için Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi‘nden bir araştırma ekibi, Avrupa Güney Gözlemevi’nden (ESO) araştırmacılarla birlikte galaksileri “yıldız doğumları’”için taradı.
Genç yıldızların yerleri tespit edildi
Bilim insanları, Samanyolu’nun yakınındaki gezegenleri çarpıcı bir şekilde görüntüledi. Çevrelerindeki gaz ısınırken genç yıldızların yerlerini gösteren fotoğraflar Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi‘nin Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile elde edildi.
Görüntüler, gökadaların farklı bileşenlerini farklı renklerde göstererek gökbilimcilerin genç yıldızların ve çevrelerindeki gazların yerlerini tam olarak belirlemesine olanak tanıyor.
90 galaksi tarandı
Yıldız oluşumuna ilişkin bütünsel bir bakış açısı elde etmek isteyen uzmanlar, yakındaki 90 galakside 30 bin sıcak gaz bulutsusu ve 100 bin soğuk gaz bölgesini keşfetti.
Gelecekteki çalışmalara yardımcı olacak
Bu verilerin, çeşitli büyüklükteki yıldızların nasıl oluştuğu ve büyümek için gazı nasıl kullandıkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için gelecekteki gökbilimci ekipleri tarafından kullanılabileceği umuluyor.
ESO’da bir astronom olan Eric Emsellem, “İlk kez, farklı gökada türlerini iyi temsil eden bir örnek üzerinden, çok çeşitli konumlar ve ortamlar üzerinde tek tek yıldızların nasıl oluştuğunu gösterdik” dedi.
Bununla birlikte, uzmanlar ALMA teleskopuyla çalışmanın daha ince ayrıntıların elde edilmesine yardımcı olduğunu, çünkü bu teleskopun ‘özellikle soğuk gaz bulutlarını haritalamak için çok uygun olduğunu’ söyledi.
ALMA, Şili’nin kuzeyinde Atacama Çölü’nde yüksek bir platoda bulunan astronomik interferometre özellikli radyo teleskoplarını içeriyor.
Bu soğuk bulutlar ise yıldızların oluştuğu hammaddeyi sağlayan galaksilerin parçalarını oluşturuyor.