DünyaKORONAVİRÜSManşetSağlık

Tedros: Tüm ülkeler hastalığı kontrol altına alana dek küresel tehdit sürecek

Tokyo Olimpiyatı organizasyonuna seslenen Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, Yeni bir dalganın erken aşamalarında olunduğunu söyleyerek, halka dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu

Tedros: Tüm ülkeler hastalığı kontrol altına alana dek küresel tehdit sürecek

Pandemi yüzünden bu yıla ertelenen Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunlarının cuma günkü resmi açılış töreni öncesi Tokyo’daki Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine seslenen Tedros, “Pandeminin başlamasından beri 19 ay ve ilk aşıların onaylanmasından beri 7 ay geçerken, şimdi Kovid-19 enfeksiyonları ve ölümlerinin yeni bir dalgasının erken aşamalarındayız” diye konuştu.

‘Pandemi bir sınav ve dünya başarısız oluyor’ vurgusu yapan Tedros, tüm ülkeler hastalığı kontrol altına alana dek küresel tehdidin süreceğinin altını çizdi.

Aşıya kolaylıkla erişen ülkeler açılmışken, virüsün yayıldığı ülkelerin kapanmasına atıf yapan Tedros , Aşıların paylaşılması, test yapılması ve tedavi uygulanmasındaki küresel başarısızlığın pandeminin bir yandan gerilerken diğer yandan ilerlemesini tetiklediğini dile getirdi.

“Aşılarla ilgili zıtlık korkunç bir adaletsizlik yaratıyor”

Dünya çapında aşılarla ilgili zıtlığın altında ‘korkunç bir adaletsizliğin’ yattığını söyleyen Tedros, “Bu, ahlaki bir rezalet olmanın yanısıra epidemiyolojik ve ekonomik olarak kendi kendini baltalamak demek” söyleminde bulundu.

Pandemi ne kadar uzun sürerse, o kadar çok sosyoekonomik kargaşa getireceğini belirten Tedros, gelişmiş ekonomileri aşıları paylaşma, aşılara erişim için yürütülen küresel çabaları finanse etme ve aşı üretiminin artırılmasını teşvik etmeye çağırdı.

“Aşılar şanslı azınlığın ellerinde toplandı”

Tüm aşı dozlarının yüzde 75’ine denk gelen 3.5 milyardan fazla dozun sadece 10 ülkede kullanıldığını, yoksul ülkelerdeki insanların yalnızca yüzde 1’inin en az bir doz aşı olduğunu anlatan Tedros, “Aşılar güçlü ve gerekli araçlardır. Ancak dünya onları iyi kullanamadı. Geniş çaplı seferber etmek yerine şanslı azınlığın ellerinde toplandı” dedi.

Diğer yandan Tokyo’daki vaka sayısının yeniden artışa geçmesi karşısında bu ay tekrar acil durum ilan eden Japonya, olimpiyata seyirci alınmasını tümden yasaklama yoluna gitti. Tokyo Olimpiyatları’na akredite kişilerden covid-19’a yakalananların sayısı 79’a çıkarken, DSÖ Genel Direktörü de “Tokyo’da sıfır Covid-19 riski mümkün değil” vurgusunu yaptı.











Başa dön tuşu