DünyaManşet

Taliban ilerliyor

Taliban‘la hükümet güçlerinin çatıştığı Afganistan‘da gözler Helmand vilayetinin başkenti Leşkergah‘a çevrildi

Ordu, sivillere kenti terk etme çağrısında bulundu

Ordu, sivillere kenti terk etme çağrısında bulundu. ABD’nin Afganistan çekilme kararına paralel olarak Taliban’ın ilerleyişi sürerken, güneydeki Helmand vilayetinin başkenti Leşkergah’ta çatışmalar şiddetlendi.

Kentte Taliban’la mücadele eden Afgan kuvvetlerinin komutanı General Sami Sedat, ordunun operasyonu öncesinde sivillere evlerini terk etme çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Helmand’ın başkenti olan Leşkergah’ta en az 40 sivilin öldüğünü açıklamışken, Taliban’ın kentin büyük çoğunluğunu ele geçirdiği belirtiliyor. BBC’ye konuşan bir kent sakini ise “Ne Taliban bize merhamet edecek, ne de hükümet bombardımanı durduruyor. Yollarda cesetler var. Bu kişilerin sivil mi yoksa Taliban üyesi mi olduğunu bilmiyoruz” dedi. Bir diğer tanık ise “Nereye gideceğimi bilmiyorum, her köşede çatışma var” diye konuştu.

Sedat: Ordu tek bir Taliban’ı canlı bırakmayacak

General Sedat kent sakinlerine seslendiği açıklamasında “Ordu tek bir Taliban’ı canlı bırakmayacak” dese de, “Evlerinizi terk etmenin çok zor olduğunu biliyorum, bu bizim için de zor” ifadelerini kullandı.

Sedat sabah saatlerinde BBC’ye yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin mevzi kaybettiğini doğrulamış ama Taliban’ın saldırısını sürdüremeyeceğine inandığını söylemişti.

Helmand vilayeti, ABD’nin Afganistan’daki işgalinin merkezi noktalarından birini oluşturuyordu. Taliban’ın eyalet başkentini ele geçirmesi, Afganistan hükümetine ağır bir darbe olarak görülecek. Taliban en son 2016 yılında, kuzeydeki Kunduz kentini kısa süreliğine ele geçirmişti.

(duvar Gazete)











Başa dön tuşu