DünyaManşet

Afganistan’da son durum

Taliban‘ın Kabil‘de kontrolü ele geçirmesiyle en büyük kaos başkentteki Uluslararası Hamad Karzai Havalimanı‘nda yaşandı

Yaşanan kaosta 7 kişi hayatını kaybetti

Taliban rejiminden kaçmak isteyen siviller, havalimanında sıkıştı. Yaşanan kaosta 7 kişi hayatını kaybetti. Pentagon; güvenliğin yeniden sağlanması için Türk askerleri ve diğer uluslararası ortaklarla birlikte çalıştıklarını duyurdu. Önlemlerin alınmasının ardından hava operasyonları yeniden başladı.

Taliban’ın Kabil’de kontrolü ele geçirmesiyle en büyük kaos dün Kabil Havalimanı’nda yaşandı.
AP haber ajansının bildirdiğine göre, havalimanında çıkan arbedede 7 kişi hayatını kaybetti.

Bir başka görgü tanığı ise ölümlerin izdihamdan mı havaya ateş açılması sonucunda mı meydana geldiğinin bilinmediğini söyledi.

Taliban’dan uçuş yapılmayacak açıklaması

Taliban ise Kabil Uluslararası Havalimanı’nın girişine gelerek, halktan evlerine dönmesini istedi ve şu anda uçuş yapılmayacağını açıkladı.

Karayoluyla diğer vilayetlere gitmek isteyenlerin de araç bulmakta çok zorlandığı, taşıma ücretlerinin iki katına çıktığı ifade ediliyor.

Kabil’e tarifeli seferler durduruldu. Sadece tahliye uçakları iniyor.

Sivil havacılık yetkilileri, yolcu uçaklarından Afganistan hava sahasını kullanmamalarını istedi.

Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Havalimanı’nda güvenliğin yeniden sağlanması noktasında Türk askerleri ve diğer uluslararası ortaklarla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Tahliye operasyonu planının mükemmel şekilde işlemediğini kabul eden Sözcü, tüm durumlara karşı yaptıkları planlamaların askeri olarak en iyi şekilde uygulanmasını temin etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Sahada 6 bin civarında askerle planlarını en iyi şekilde icra edeceklerini söyleyen Kirby, tüm ihtimalleri öngörmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek Kabil Havalimanı’nda ortaya çıkan görüntülerden kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

(NTV)











Başa dön tuşu