DünyaKORONAVİRÜSManşet

İngiltere’deki aşılanma oranı Avrupa ülkelerinin toplamından fazla

Küresel çapta Covid-19 aşı çalışmaları hızla devam ediyor ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar gözlemleniyor

Küresel çapta, ikinci doz aşı yapılanlar da dahil olmak üzere şu ana kadar yapılan doz sayısı 6 milyar 200 milyona yaklaştı.

Türkiye’de 108 milyon 704 binden fazla aşı yapıldı

Türkiye‘de Covid-19’la mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü doz aşı miktarı 28 Eylül 2021 itibariyle 108 milyon 704 bini geçti.

Nüfusu yüz binlerle ifade edilen Cebelitarık, Seyşeller, Butan ve Falkland Adaları gibi küçük devlet ve yönetim birimleri halkın çoğunluğunu ya da tamamını aşılayanlar listesinde başı çekiyor.

Aşı istatistiklerini günlük derleyen Our World In Data verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi en az bir doz aşı oldu. Avrupa ve Kuzey Amerika’da her iki kişiden biri aşı yaptırma imkanı bulurken, Afrika’da ise bu sayısı 100 kişide sadece 5,1.

İngiltere’deki aşılanma oranı Avrupa ülkelerinin toplamından fazla

Geçtiğimiz aylarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya, Polonya, Macaristan İspanya ve İtalya‘nın büyük yükselişi göze çarpıyor.

Avrupa’da koronavirüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere’de ise aşılama oranı diğer Avrupa ülkelerinden fazla.

Aşı tedariğinde sıkıntılar var

Aşıların ilk partisi, Avrupa Birliği ülkelerinin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık’tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.

Aşı konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere’de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor.

Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, zengin ülkelerin ihtiyacından fazla aşı sipariş etmesiyle yoksul ülkelerin aşıya ulaşamama sorunu devam ediyor.











Başa dön tuşu