DünyaManşet

Guterres: Ülkeler her yıl iklim hedeflerini güncellemeli




Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında 1 Kasım-2 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Dünya Liderleri Zirvesi başladı

Guterres: Ya biz onu durduracağız ya o bizi

İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenecek iki haftalık konferansa Birleşik Krallık ev sahipliği yapıyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Paris Anlaşması imzalandığından bu yana altı yılın geçtiğini hatırlattı. Guterres, bu altı yılın kayıt altına alınan en sıcak yıl olarak kaydedildiğini ve söyledi.

İklim krizinin insanlığı bir dönüm noktasına getirdiğini ifade eden Guterres, “Ya biz onu durdururuz ya o bizi durduracak” ifadelerini kullandı.

İklim krizinin yol açtığı felaketlerden bahseden Guterres açıklamasında “Bu beklenen iklim konferansını gerçekleştirirken hala son hızda iklim felaketine doğru ilerliyoruz. Gençler bunu biliyor, her ülke görüyor, gelişmekte olan küçük ada devletleri ve diğer savunmasız devletler bunu yaşıyor. Onlar için başarısızlık bir seçenek değil. Başarısızlık ölüm cezasıdır” ifadesini kullandı.

“Hedefler her yıl güncellenmeli”

Konferans öncesinde yalnızca bir düzine ülkenin 2050 yılında net sıfır emisyon hedefi koyduğunu belirten Guterres, ülkelerin daha önce olduğu gibi her beş yılda bir değil her yıl iklim hedeflerini güncellemeleri gerektiğini söyledi.

Guterres, “1.5 dereceye kadar her yıl güncellenmeli. Fosil yakıtlara verilen sübvansiyonlar sona erene kadar, karbon fiyatı olana ve kömür aşamalı olarak kaldırılana kadar” ifadelerini kullandı.

G20 ülkelerinin emisyonların yüzde 80’inden sorumlu olduğunu belirten Guterres, bu sebeple bu ülkelerin daha fazla sorumluluğu olduğunu kaydetti.

“İklim fonu artırılmalı”

Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere vermeye taahhüt ettiği 100 milyar dolar iklim finansmanından da söz eden Guterres, “Yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhüdü, 100 milyar dolarlık bir iklim finansmanı gerçeği haline gelmelidir. Bu, güveni ve güvenilirliği yeniden sağlamak için kritik öneme sahiptir” dedi.

Guterres, “Ancak 100 milyar doların ötesinde, gelişmekte olan ülkelerin Covid-19 ile savaşmak, dayanıklılık oluşturmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sürdürmek için çok daha fazla kaynağa ihtiyacı var” çağrısını yaptı.

BM Genel Sekreteri’nin konuşmasının ardından dünyadaki iklim krizinin etkilerinin gösterildiği bir kısa film izletildi. Kısa filmde Türkiye’de bu yaz etkili olan orman yangınlarının görüntüleri de yer aldı.









Başa dön tuşu