DünyaManşet

Modi: Hindistan 2070 yılında net sıfır emisyona ulaşma sözü verdi






Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Glasgow’daki COP26 kapsamında gerçekleşen Dünya Liderleri Zirvesi’nde yaptığı açıklamada Hindistan’ın 2070 yılına kadar karbon nötr hale geleceğini açıkladı

Modi: Hindistan, 2070 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşacak

Hindistan, net sıfır hedefini açıklayan dünyanın en büyük kirleticilerinden sonuncusu oldu. Çin bu hedefe 2060’ta ulaşacağını açıklamıştı. ABD ve Avrupa Birliği ise 2050’yi hedefliyor.

Pazartesi günü gerçekleşen zirvede 120 dünya liderine seslenen Modi, “Hindistan, 2070 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşacak” dedi.

“Yarı yarıya yenilenebilir enerji”

Modi ek olarak 2030 yılına kadar çoğunlukla güneş enerjisinden oluşan fosil olmayan enerji payını 450 gigavattan 500 gigavata çıkaracağını ve enerji ihtiyacının yarısını yenilenebilir enerjiden elde edeceğini açıkladı.

Modi ayrıca Hindistan ekonomisinin karbon yoğunluğunun (birim enerji başına üretilen mal miktarının) 2030 yılına kadar yüzde 45 azaltılacağını duyurdu. Bir önceki hedef yüzde 35 olmuştu.

“Küresel hedefin gerisinde”

Bilim insanları iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınma şansını yakalamak için dünyanın 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarıya indirmesi ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşması gerektiğini söylüyor.

Ancak bu rakamlar küreselde ulaşılması gereken hedefler olduğu için gelişmiş ülkelerin bu tarihlerin çok daha önünde bir hedef koyması gerekiyor.

“Finansmana ihtiyaç olacak”

Öte yandan Modi, Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülkelerden gelen emisyon azaltma taahhütlerinin yerine getirilebilmesi için zengin ve tarihi sorumluluğu olan ülkelerden finansmana ihtiyaç duyulacağını ekledi.

Ambalajdan beslenme biçimlerine kadar birçok alanda tüketicilerin tercihlerinin de önemli olduğunu dile getiren Modi, “Akılsız ve yıkıcı tüketim yerine dikkatli ve bilinçli kullanıma ihtiyacımız var” dedi.

Modi, “Milyarlarca insan tarafından yapılan bu seçimler, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi bir adım öteye taşıyabilir” ifadelerini kullandı.

Güncellenmiş NDC sunması gerekiyor

Daha geçen hafta, şu anda dünyanın Çin ve ABD’den sonra en büyük üçüncü sera gazı salan ülkesi olan Hindistan, net sıfır karbon emisyonu hedefi ilan etme çağrılarını reddetti.

Paris Anlaşması, ülkelerin 2015 yılında sunduğu Ulusal Katkı Beyanları’nı. (NDC) beş yıl sonra yani 2020’nin sonunda güncellemesini gerektiriyordu. Ancak Hindistan bu konuşmayı yaptığı ana kadar gelişmiş iklim hedeflerini sunma konusundaki çağrıları reddetmişti.

Modi’nin yaptığı açıklama doğrultusunda bu hedeflerle uyumlu güncellenmiş bir Ulusal Katkı Beyanı sunması gerekiyor.

İklim krizine karşı savunmasız

1,3 milyar nüfuslu ülke bir yandan atmosfere saldığı karbondioksit miktarı ile dünyanın en büyük kirleticilerinden biri. Bir yandan da iklim etkilerine karşı en savunmasız ülkelerden.

Sıcak dalgaları, kuraklık, sel ve yağmurlu muson mevsimi gibi giderek sıklığını ve şiddetini artıran aşırı hava olaylarının ülke genelinde yıkıcı etkileri oluyor.

12 Kasım’a kadar devam edecek

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin yeni hedefini dünya ile paylaştığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) 31 Ekim tarihinde başladı.

12 Kasım tarihine kadar devam edecek konferansın ilk iki günü liderlerin açıklamalarının yer aldığı Dünya Liderleri Zirvesi’ne ayrılmış durumda.











Başa dön tuşu