DünyaManşet

Prens Muhammed bin Zayed al Nahyan Ankara’yı ziyaret edecek






Orta Doğu ve Kuzey Afrika‘daki olayları işleyen Londra merkezli haber sitesi www.middleeasteye.net, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilişkilerinin, Libya, Mısır ve Afrika Boynuzu gibi yerlerde yaşanan bir dizi siyasi ve vekalet anlaşmazlığının ardından, geçtiğimiz yıl ani bir hızla canlandırmaya başlamasını yorumladı

“Dış politikada duygulara yer yok”

Abu Dabi’nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed al Nahyan‘nın bugünAnkara’yı ziyaret edecek olması ve Türkiye’ye yatırımların söz konusu olması, Türkiye gündeminde TL’nin bilinçli şekilde yükseltildiği iddialarına neden oldu.

Middleeasteye’nin haberi de bu ikili ilişkiler üzerine fikir sahibi olunması açısından önemli notlar barındırıyor.

“Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Mısır ve Afrika Boynuzu gibi yerlerde yaşanan bir dizi siyasi ve vekalet anlaşmazlığının ardından geçtiğimiz yıl ilişkilerini ani bir hızla canlandırmaya başladı. Bu, birçok tarafın yumuşamadan ne elde ettiğini sorgulamasına yol açtı.

Bu, birçok tarafın yumuşamadan ne elde ettiğini sorgulamasına yol açtı.

Hükümet protokolü nedeniyle anonim olarak konuşan Türk yetkililer, Middle East Eye’a BAE’nin bu yılın başlarında kapalı kapılar ardında bir yakınlaşmaya istekli olduğunu açıklamasının süreci başlattığını söyledi.

Bir Türk yetkili, “Dış politikada duygulara yer yok” dedi. Çatışmalara dayalı bir dış politikanın kimseye fayda sağlamayacağının herkes farkındadır” dedi.

“Hala Libya’dayız, hala Afrika Boynuzu’ndayız”

Türk yetkililer, Birleşik Arap Emirlikleri’nin MBZ olarak da bilinen en güçlü figürü Muhammed bin Zayed ile daha iyi ilişkiler kurmak için Türkiye’nin hiçbir pozisyonundan ayrılmadığı çizgisini tekrarlamaya hevesliler.

İkinci yetkili, “Hala Libya’dayız, hala Afrika Boynuzu’ndayız” dedi. “Hala yaptığımızı yapıyoruz”

Yetkililer, Trablus hükümetini devirmek amacıyla Wagner Rus paralı askerlerini finanse ettikleri iddia edilen Libya’da olduğu gibi BAE’yi Türkiye ile çatışmaya sokan bazı BAE hamlelerinin geri teptiğine ve ABD’yi kızdırdığına inanıyorlar.

İkinci yetkili, “Önceki stratejileri çok daha maliyetliydi” dedi. “Şimdi ABD’deki Joe Biden yönetimi ile İran’ı dengelemek için müttefiklere ihtiyaçları var”

Fırsat duygusu

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) düşünce kuruluşunda Körfez uzmanı olan Cinzia Bianco, BAE’nin Biden yönetiminin net girdileri ve kesinti ihtiyacı gibi iç faktörler nedeniyle politika değişiklikleri yapmak zorunda kaldığı konusunda hemfikir. Yani Covid sonrası toparlanmaya odaklanmak için maliyetli ve etkisiz agresif dış politika.

Bianco, MEE’ye verdiği demeçte, “Ancak, Türkiye karşısında açık bir fırsat algısı da var. Ankara bölgesel politikalarını değiştirmemiş olsa da, Türk hükümetinin artık uzlaşmaya çok daha açık olduğu algısı var” dedi.
Bunun bir örneği, Türkiye’nin İstanbul merkezli Mısır muhalif TV kanallarına yeni yaklaşımıdır.

Ankara’nın BAE’nin düşmanı Müslüman Kardeşler’den uzaklaştı

Bu yılın başlarında Türk yetkililer, BAE’nin düşmanı Müslüman Kardeşler’e ait olanlar da dahil olmak üzere bazı kanallardan bazı siyasi programlarına son vermelerini istedi. Ülkeden atılmamış olmalarına rağmen bu hareket, Ankara’nın Müslüman Kardeşler’den uzaklaştığının ve BAE ve Mısır gibi ülkelerle ilişkilerin ısınmasına açık olduğunun açık bir beyanıydı.

Kalan bir sorun, Türk hükümetinin Abu Dabi’yi 2016’daki darbe planına mali yardımda bulunmakla oldukça açık bir şekilde suçlaması ve esas olarak Filistinli operatör Muhammed Dahlan’ı arabulucu olmakla suçlaması.

Ankara bu konuya ilgisini kaybetmiş görünüyor. Ancak Türk yetkililer, Dahlan’ın eskisi kadar görünür olmadığına dikkat çekiyor. Bazıları , Dahlan’ın ev hapsine alındığına dair kanıtlanmamış iddialara atıfta bulunuyor ancak yine de resmi Twitter hesabı üzerinden Filistin meseleleri hakkında tweet atıyor .

BAE-Türkiye temaslarına aşina olan ayrı bir kaynak, her iki tarafın da bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu ve bazı alanlarda anlaşmazlığa düştüğünü söyledi. Örneğin kaynak, Türkiye’nin BAE’nin bu ay Suriye hükümetiyle ilişkileri normalleştirmeye yönelik adımlarına muhalefetini ilettiğini söyledi.

Emirati yatırımı

Muhammed bin Zayed’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumunu yumuşatmak için kullandığı bildirilen bir teşvik, Türkiye’de büyük yatırımlar vaadi oldu.

Güvenilir bir kaynak MEE’ye verdiği demeçte, veliaht prensin bu yılın başlarında Erdoğan’a 100 milyar dolar kadar yatırım yapmaya hazır olduğunu söylediğini söyledi. Bazıları ise rakamın en az 10 milyar dolar olduğunu söyledi. Her ikisi de Türkiye’nin zayıflayan ekonomisini güçlendirecek büyük rakamlar.

BAE Ekonomi Bakanı: Türkiye ile ekonomik ilişkiler güçleniyor

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk el-Mari, ülkesi ile Türkiye arasında güçlenmeye devam eden ekonomik ilişkilerin, farklı alanlarda yeni ortaklıklar kurma yönünde büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.

BAE resmi ajansı WAM’ın haberine göre Mari, Dubai’de düzenlenen Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

BAE ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini söyleyen Mari, bunun ticaret ve yatırım başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki farklı alanlarda yeni ortaklıklar oluşturma yönünde büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çekti.











Başa dön tuşu