DünyaManşet

Assange 18 ayrı suçla itham ediliyor






Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, ABD’li diplomatların gizli yazışmalarını ve insanlık suçlarına dair gizli belgeleri yayımlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange‘ın ABD’ye iadesine karar verdi

Assange 18 ayrı suçla itham ediliyor

ABD hükümeti, alt mahkemenin iade talebini reddeden kararını Yüksek Mahkeme’de temyize taşımıştı. ABD Assange’ı casusluk yasasını ihlal ve hükümeti hacklemeye teşebbüs dahil, 18 ayrı suçla itham ediyor.

Londra‘nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan 50 yaşındaki Assange, ABD’de hakkındaki suçlamalardan mahkum edilirse, müebbet hapis cezasına çarptırılabilir.

ABD: Hüküm giyerse Avustralya’ya transfer ederiz

Kararı açıklayan yargıç Timothy Holroyde kendilerine verilen güvenlik garantilerinden tatmin olduklarını söyledi. Buna göre Amerikan yönetimi, Assange’ın ‘azami güvenlikli’ cezaevlerinden birinde tutmayacakları ve hüküm giymesi halinde memleketi Avustralya‘ya transfer edecekleri yönünde sözler verdi.

Mahkeme, Assange’ın avukatlarının bu teminatların tersine çevrilebileceği yönündeki savunmalarını ise reddetti. Karara Assange’ın avukatlarının itiraz etmesi bekleniyor.

“ABD hapishanelerindeki koşullar, Birleşik Krallık’ın insan hakları yasalarını ihlal ediyor”

Yüksek Mahkeme’nin kararı sonrasında şimdi Birleşik Krallık hükümetinin Assange’ın iade edilip edilmeyeceği yönünde bir karar alması gerekiyor.

Assange’ın destekçileri ve avukatları, yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların Birleşik Krallık’ın insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyor.

Basın örgütleri ise Assange’ın yayımladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü bir örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD’nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyor.

Dava süreci

Julian Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 2010’da, aralarında ABD’nin Irak ve Afganistan‘da işlediği savaş suçlarını da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç‘e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador‘un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alındı ve “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konuldu.

Mahkeme, Assange’ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etti. Bu cezayı dolduran Assange’ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verildi.

Duruşmaların ardından 4 Ocak’ta, Assange’ın intihar riskinin yüksek olduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağını, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle “gerçek bir risk altında” olduğu gerekçesiyle ABD’nin iade talebi reddedildi. ABD ise karara itiraz ederek Assange’ın iadesini istedi.









Başa dön tuşu