Kripto para piyasasında yaşanan gelişmeler ve dalgalanmalar 2021’e damga vururken yatırımcılar 2022’de daha çok kripto yatırıma hazırlanıyor
Peki piyasaları bu yıl ne bekliyor?
Uzmanlarla görüşen ABD merkezli medya ve teknoloji sitesi CNET, 5 tahminde bulundu:
Büyük şirketler, kripto para birimlerini kendilerine nasıl uyduracaklarını çözmeye çalışıyor. CNET, risk fonu yöneticilerinden Starbucks’a pek çok üst düzey ismin ve kuruluşun dijital para hamlesi yaptığına dikkat çekti. Haberde bu durumun, kripto paraya bu yılki yaklaşımı etkileyebileceği vurgulandı.
Kripto ana akım olma yolunda
Kripto Para birimleri arasında sınır ötesi işlem yapılmasını sağlayan ödeme ağı Stellar’ın gelişimini destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluş Stellar Development Foundation’ın CEO’su Denelle Dixon, “Bu sene faydaya daha fazla odaklanıldığını görmeyi umuyorum” dedi.
Çok fazla heyecan yaratan birkaç kullanım senaryosuna odaklanmak yerine, reel değer yaratan kullanım senaryolarına daha fazla odaklanıldığını ve finansal katılım hakkında daha fazla tartışma yapıldığını göreceğiz.
NFT’ler ve yeni mülkiyet fırsatları
2021’i sallayan başlıklardan biri de NFT’ler olmuştu. Beeple ismiyle bilinen sanatçı Mike Winkelmann’ın Mart 2021’de NFT’ye dönüştürdüğü dijital eserini 69,3 milyon dolarlık rekor fiyata satması ses getirmişti. Bunun ardından Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in platformdaki ilk tweet’i 2,9 milyon dolara sattığı işlem geldi.
Açılımıyla “non-fungible token”, Türkçede genellikle “değişimi mümkün olmayan para ya da çip” diye niteleniyor.
NFT’nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.
Twitter’daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT’si üretilip satışa sunulabiliyor.
CNET, NFT‘nin potansiyelinin dijital sanat eserlerinin ötesine geçtiğinin altını çizdi:
NFT’ler sanal dünyalarda dijital arazi satın alımı, yeni nesil şarkılarda fikri mülkiyet ve lisans verme için de kullanılıyor.
Bazı uzmanlar, NFT’lerin özel satışlarda veya sınırlı sayıda üretilen ürünlere erişim için kullanılabileceğini düşünüyor. Peki bir NFT‘yi konser bileti olarak veya bir video oyununa girişte kullanmak? CNET, bunların hepsinin 2022’de görülebileceğini kaydetti.
Popüler NFT pazarı OpenSea‘nin kurucularından Alex Atallah, “NFT’lerin imkanları sınırsız” diye konuştu.
Daha büyük çaplı hackler
Geçen sene yapılan fidye yazılımı saldırılarıyla kripto para birimleri üzerinden milyonlarca dolar aktarıldı. İzlenmesi zor, sınırı olmayan ve ödeme yapıldıktan sonra paranın geri alınmasının neredeyse imkansız olduğu kripto paralar, suçlulara cazip geliyor.
Kripto para analizleri yapan Chainalysis‘ten Gurvais Grigg’e göre bu yıl daha fazla suçlu dijital paraya yönelecek. Bitcoin, meşru amaçlar için kullananlara neden hitap ediyorsa suçlulara da aynı şekilde hitap ediyor.
Sınır aşırı, anlık ve akıcı
Grigg ve daha birçok uzman, suçluların ayrıca merkeziyetsiz borsayı (decentralized finance-DeFi) hedef almasını bekliyor.
Merkeziyetsiz (decentralized) ve finans (finance) kelimelerinden oluşan, banka gibi herhangi bir merkezin denetiminde gerçekleşmeyen finans işlemlerine DeFi adı veriliyor.
Kullanıcıların çoğu şu anda Ethereum blok zincirinde çalışan ve dapp (merkezsiz uygulama) adı verilen yazılımlar aracılığıyla DeFi borsalarıyla etkileşime giriyor.
DeFi borsalarında kripto para işlemi yapmak isteyen kullanıcıların herhangi bir başvuruda bulunması ve gerçek adlarını ya da e-posta adreslerini kullanması gerekmiyor.
Grigg, DeFi’ın hem hack hem de para aklamada kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
Stablecoin’lere dikkat
CNET, Bitcoin gibi merkezi olmayan pek çok kripto para biriminin değerindeki dalgalanmaların stablecoin’lerin önünü açacağını yazdı.
Fiyat açısından istikrarlı olması amaçlanan stablecoin’ler, kullanıcının satın aldığı günden, harcadığı veya takas ettiği güne kadar hemen hemen aynı değeri koruyabiliyor.