DünyaKıbrısManşet

Yerli un fabrikalarını kapattırıp, Türkiye’den un ithalatı yapayım derken…

Ulusal Birlik Partisi (UBP), Kıbrıs‘ın kuzeyindeki yerli un fabrikalarının kapanması pahasına, Rusya‘dan buğday ithalının önüne geçmek ve daha ucuz olacağı gerekçesiyle Türkiye‘den un ithalatının önünü açmak için hamle yapmak isterken, Türkiye’nin de buğdayı Rusya’dan ithal ettiği ortaya çıktı

Sarıbal: TMO 2021 yılında yurt dışından 2.7 milyon ton buğday satın aldı

Fox haber, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa milletvekili Orhan Sarıbal‘ın ifadelerine yer vererek hazırladığı haberde, Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) resmi sitesindeki verilerin 3 yıldır yayınlanmadığını ortaya koydu.

Sarıbal, “TMO 2021 yılında yurt dışından 2.7 milyon ton buğday satın alarak bunun karşılığında yaklaşık 9.4 milyar TL ödeme yaptı” dedi.

“Bakanlık üreticinin, düşük fiyatlar nedeniyle TMO’yu tercih etmediğini itiraf etti”

TMO 2021 yılında sadece 3 kalemde ithalat için 20 milyar para ödediği, aynı kalemlerde Türk çiftçisine ne kadar ödediğini yani ne kadar alım yaptığını da CHP’nin soru önergesiyle sorduğunun belirtildiği haberde Tarım Bakanlığı’nın, piyasa fiyatlarının TMO’dan fazla olması gerekçesiyle çiftçilerin serbest piyasayı tercih ettiği yanıtını verdiği kaydedildi.

Haberde, “Bakanlık üreticinin, düşük fiyatlar nedeniyle TMO’yu tercih etmediğini itiraf etti. Merak edilen rakamlara ilişkin ise açıklama yoktu, tıpkı internet sitesindeki raporlarda olmadığı gibi. TMO’nun internet sitesindeki ürün alım raporlarında son 3 yılın alım verileri görülmüyor. 1938 yılından beri kalem kalem açıklanan ancak son 3 yıla ait rakamların yayınlanmadığı raporu Fox haber gündeme getirdikten sonra alım miktarlarını açıklaması beklenirken, bir başka adım geldi TMO’dan; listeden 2 sütun eksildi, alım rakamlarının hepsi silindi” ifadeleri kullanıldı.

“400 milyon dönüm tarım alanımız varken, Cumhuriyet tarihinin ithalat rekoru kırıldı”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da,  “Yurt içinden aldığı tarımsal ürünlerin miktarını gösteren tabloyu yayından kaldırdı. Çünkü TMO gerçeklerin görülmesini, gerçeklerin deşifre edilmesini istememektedir. 84 milyonun gözünün içine baka baka, 400 milyon dönüm tarım alanımız varken, Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırarak ithalata devam etmektedir” dedi.

“Türkiye 2020’de buğday için ithalata, kendi çiftçisinden tam 10 kat daha fazla para ödedi”

Haberde şunlar aktarıldı;

“TMO 83. Hesap Dönemi Faaliyet Raporu sayfa 28, iç alım, yani Türk çiftçisinden aldığı ürün miktarları; Buğday, 2019’da 1 milyon tonun üzerinde alım yapılmışken, 2020’de alım 384 bin tona kadar geriledi. İthalat tablosunda ise durum tam tersi. 2019’dan 2020’ye Türk çiftçisinden alınan buğday 3 kat azalırken, ithal buğday alımı 3 kat artarak 3 milyon 680 bin tona çıktı. Raporun da açıkça gösterdiği üzere 2020’de yurt dışına Türk çiftçisinden tam 10 kat daha fazla para ödendi

Türkiye’nin tarımsal ithalatındaki artış, Rusya Tarım Bakanlığı’nın raporlarına da yansıdı. 2021 yılında Rusya’dan ithal edilen tarım ürünlerinin oranında yüzde 38 artış gerçekleşti ve Türkiye Çin’i de geçerek Rusya’dan ürün ithal eden ülkeler sıralamasında ilk sıraya yükseldi”











Başa dön tuşu