DünyaManşet

Erdoğan: Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünü” koruma mücadelesini destekliyoruz

TC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi‘nde düzenlenen “Güvenlik Zirvesi” toplantısında konuşan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna‘nın toprak bütünlüğünü savundu, Rusya‘nın saldırılarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi

Erdoğan: Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleye destekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Külliye’de gerçekleşen Güvenlik Zirvesi sona erdi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahelesi ele alındı.

Erdoğan Ukrayna lideri Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleye destek veriyoruz” dediğini aktardı.

Erdoğan, “Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların Minsk mutabakatı çevresinde diyalogla çözülmesi çağrımızı yineliyoruz.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

Türkiye’nin Kıbrıs’taki pozisyonu nedir?

Türkiye adaya yaptığı 1974 Harekatı’ndan sonraki politikalarıyla Kıbrıslıtürkleri adanın kuzeyinde konuşlandırarak, Kıbrıs adasının kuzey ve güney olarak ortadan ikiye ayrılmasına ortam hazırladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı olan Kıbrıslıtürkler, kendi ülkelerinde uzun yıllar güneye geçemedi sonrasında açılan geçiş kapılarında ise yine kendi ülkelerinin diğer yarısına kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra geçmeye başladı.

kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla kurulan sözde devlet ise 38 yıldır Türkiye dahil dünya tarafından tanınmayan durumda.

Ankara hükümetlerinin alt yönetimi pozisyonunda olan adanın kuzeyi, Türkiye tarafından şekillendirilmeye ve barış görüşmeleri de ” iki devletli” çözüm talebiyle baltalanmaya devam ediyor.

Adanın tümü Avrupa Birliği toprağı olmasına rağmen, kuzeyde AB muktesebatı askıya alınmış durumda.











Başa dön tuşu