DünyaManşet

BM İklim Değişikliği Konferansı’nın sponsoru Coca Cola oldu






Bu yıl 6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı‘nın (COP27) Coca Cola sponsorluğunda yapılacağı açıklandı

“Yeşil aklama” taktiği

BM İklim Değişikliği Konferansı zirveleri, hükümetleri, büyük şirketleri ve çevre kuruluşlarını iklim krizine karşı alınacak önlemler çerçevesinde bir araya getiren en önemli etkinlik ve her yıl farklı bir ülkede gerçekleştiriliyor.

Geçen yıl COP26’ya ev sahipliği yapan İngiltere, fosil yakıt şirketlerinin etkinliğe sponsor olmasına izin vermemişti.

Ancak COP27 yönetiminin dünyanın en büyük plastik kirleticilerinden biri olan Coca Cola ile geçen hafta imzaladığı sponsorluk anlaşmasına tepkiler büyüyor.

BM İklim Değişikliği Konferansı’nın sponsoru Coca Cola oldu

BBC Türkçe’deki habere göre çevre örgütleri, anlaşmanın bir “yeşil aklama” taktiği olduğunu iddia ediyor.

İngilizce’ye “greenwashing” olarak giren tanım, Türkiye’de çevreci gruplar arasında “yeşil badana” ya da “yeşil aklama” olarak kullanılıyor.

BBC’ye konuşan çevre savunucuları, dünyada plastiğin büyük bir kısmının fosil yakıtlar ile yapıldığını dolayısıyla sponsorluğun iklim zirvesinin çıkarlarına aykırı olduğunu belirtti.

Coca Cola ise yaptığı açıklamada “Atık sorununu tamamen ortada kaldırma hedefini desteklediğini ve bu konuda farkındalık yaratma çalışmalarının önemini anladığını” kaydetti. Şirketin Kamu Politikaları ve Sürdürülebilirlik Bölümü Küresel Başkan Yardımcısı Michael Goltzman, “COP27 ortaklığıyla Coca Cola, iklim krizine karşı toplu bir şekilde harekete geçilmesini destekliyor” ifadelerini kullandı.

Çevre örgütleri ortaklığın iptal edilmesi için bir dilekçe hazırladı. Dilekçeyi şimdiye kadar 12 binden fazla kişi imzaladı.

Her yıl 3 milyon ton plastik kullanıyor

Coca Cola, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada şişe ve ambalajları için her yıl yaklaşık 3 milyon ton değerinde plastik kullandığı iddialarını doğrulamıştı.

Günümüzde küresel plastik üretiminin yüzde 99’u fosil yakıtlar kullanımıyla yapılıyor. Bu işlem sera gazı salımlarına yol açıyor ve iklim krizini körüklüyor.

‘COP27’nin hedeflerine tamamen aykırı’

Gençler tarafından kurulan Uluslararası Dünya Ayaklanması (Earth Uprising International) temsilcisi Mohammad Ahmadi, “COP27 yönetimi tarafından alınan bu karar etkinliğin hedeflerine tamamen aykırı” dedi.

Mısır hükümetinin anlaşmayı iptal etmesini talep eden Çevre Adaleti Vakfı (Environmental Justice Foundation) Yöneticisi Steve Trent ise, “Coca Cola’nın işletme modeli tamamen fosil yakıtlara dayalı. Şirket daha önce geri dönüşüm konusunda verdiği sözlerin hiçbirini tutmadı” ifadelerini kullandı











Başa dön tuşu