EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşet

Keçi ve koyun sütü için mevcut yüzde 25’lik oranın Ağustos’a kadar korunması öneriliyor


Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, Avrupa Birliği‘nin (AB) PDO (Coğrafik Menşei korumalı ürün) düzenlemelerine uymak için verdiği beş yıllık geçiş süresinin ardından Hellim’de keçi ve koyun sütü için asgari kotayı belirlemek üzere sektör paydaşlarıyla görüşmelere başladı

Keçi ve koyun sütü için mevcut yüzde 25’lik oranın Ağustos’a kadar korunması öneriliyor

10 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni kararname, PDO standardının başlangıçta inek sütünü isteğe bağlı olarak değerlendirmesine rağmen, inek sütünün 2029 yılına kadar keçi ve koyun sütü toplam hacmini geçebileceğini öne sürüyor.

Bakanlığın paydaşlara sunduğu teklif, keçi ve koyun sütü için mevcut %25’lik kotanın 15 Ağustos 2024’e kadar korunmasını öneriyor.

Ağustos-Şubat arasında yüzde 19, Temmuz sonrası yüzde 30

Daha sonra, önerilen kararname, keçi ve koyun sütü için asgari oranın 16 Ağustos 2024 ile 15 Şubat 2025 arasında %19’a ve 16 Şubat 2025 ile 9 Temmuz 2025 arasında %30’a çıkarılmasını öngörüyor. Bakanlık verileri, süt üretiminin yıl boyunca %19 ile %40 arasında dalgalandığını gösteriyor.

Keçi ve koyun yetiştiricileri, yıl boyunca kademeli olarak artan tek tip bir kota savunuyor ve bunun ürün tutarlılığını artıracağını ve yıllık anlaşmazlıkları önleyeceğini savunuyor.

Önerilen kararnamenin keçi ve koyun sütü üretimini artırmak için yeterli teşviklerden yoksun olduğunu iddia ediyorlar.











Başa dön tuşu