Rauf Denktaş Üniversitesi’nde (RDÜ) adeta akademisyen kıyımı yapıldı, toplu işten çıkarmayla 17 kişinin iş akdi sebepsizce feshedildi. İşten çıkarılanlar yasal hakları için mücadele başlattı
Amacı ile yaptığı farklı!
Adını 1. Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’tan alan RDÜ üniversitesi isim hakkını 2015 yılında aldı ve resmî sitesinde de amacı, “Sayın Denktaş’ın azınlıkların ekonomik, sosyal, eğitimsel, dini ve kültürel hakları, insan onuru, kendi kaderini tayin hakkı ve farklı halklar arasında barış içinde bir arada yaşama konusundaki mirasını ve fikirlerini korumak ve genç nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur” şeklinde belirtildi.
Mütevelli heyeti Başkanı torun Rauf Denktaş olan (Serdar Denktaş’ın oğlu) ve henüz 2020 yılında Lefkoşa’da eğitim vermeye başlayan RDÜ’de geçtiğimiz hafta tam bir işçi kıyımı yaşandı.
17 kişi bir günde işten durduruldu!
Çoğunluğunu akademisyenlerin oluşturduğu yerli ve yabancı 17 kişi, bir maille ve bir günde işten durduruldu!
Özgür Gazete’nin edindiği bilgilere önce, öncesinde hiçbir bilginin verilmediği akademisyenlere işten durdurulduklarına dair bir mail gönderildi.
Ön bilgi yok, yasal haklar yok!
Üstelik üniversite yönetimi toplu işten çıkarmada, “ihbar süresi”, “yıllık izin”, “tazminat” gibi yasal hakları da uygulanmadı, işten çıkarılanlara herhangi bir sebep de sunmadı.
Çalışma Dairesi’ne şikâyet edildi, dava da açacaklar!
Kimisi 1, kimisi 3 yıldır RDÜ’de görev yapan akademisyenlerden bazıları haklarını aramak için Çalışma Bakanlığı’na şikâyette bulundu yani konu şu anda Bakanlığın ve Çalışma Dairesi’nin bilgisinde!
Bazı akademisyenler ise bununla da yetinmedi ve dava açma hazırlığına girdi. Haksız toplu işen çıkarma nedeniyle tazminat talep edecek akademisyenlerden bazıları da yabancı yani çalışma izniyle çalışan kişiler.
Şubat ayında da maaşlar düşürüldü, yatırımlar da asgari ücretten!
Part-time olanlar hariç 40 civarı çalışanın olduğu üniversitenin öğrenci sayısının ise 500 civarında olduğu söyleniyor.
Ayrıca üniversite geçtiğimiz aylarda da bir haksızlığa imza atarak, şubat ayında hali hazırda verilen maaşları da düşürdü.
Maaşların elden nakit olarak verildiği üniversitede, sosyal sigorta yatırımları da birçok üniversitede olduğu gibi asgari ücret üzerinden yapılıyor.
Satılacak mı?
Ayrıca akademisyenler daha önce de birçok adaletsizliği dile getirdiklerini belirtiyor.
Örneğin iddiaya göre; bir akademisyenin doktoralı olması ya da CV’sinin başarılı olması da maaşların belirlenmesinde bir rol oynamıyor.
Üniversitenin satılması veya yönetiminin değişeceği de yine kulislerde konuşulan iddialar arasında.