EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Hellim PDO standartlarına uyulmaması durumunda daha katı cezalar içeren bir taslak yıl sonuna kadar bekleniyor




Kıbrıs içinde ve yurtdışında Korunmuş Menşe Adı (PDO) statüsüyle Hellim üretimlerinin denetlenmesi adanın güneyinde gündemden düşmüyor. Adanın güneyindeki Meclis Tarım Komitesi, Tarım Bakanı Maria Panayiotou’dan özellikle kuzeyde üretilen hellimin gerekli standartlara uymadığı gerekçesiyle ulusal ve uluslararası denetimleri artırma çağrısında bulundu

Standartları karşılamadan kuzeyde üretilen hellimlerin üçüncü dünya ülkelerine satılması güneydeki üreticileri kızdırıyor

Kıbrıs Cumhuriyeti Meclis Tarım Komitesi, Tarım Bakanı Maria Panayiotou‘dan, Kıbrıs içinde ve dışında Korunmuş Menşe Adı (PDO) statüsüne sahip hellim peynirinin denetimlerini artırmasını talep etti.

Komite, hellimin PDO ürünü olarak ticaretiyle ilgili sorunlar ve üreticileri destekleme önlemleri konusunda endişelerini dile getirdi.

Üçüncü ülkelerdeki pazarların, PDO şartnamelerini karşılamadan hellim (halloumi) adını kullanan ve yerel işletmeler için haksız rekabet yaratan kuzeyden gelen ürünlerle dolup taşması konusunda endişeler dile getirildi.

İtirazlar, ulusal ve uluslararası düzeyde devam ediyor!

PDO standardına yönelik yasal itirazlar ulusal ve Avrupa düzeylerinde devam ediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti menşeli şirketlerin PDO standardına karşı itirazlar AB Genel Mahkemesi tarafından reddedildi, ancak Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda bir itiraz beklemede bulunuyor.

Adanın güneyinde ise, kotalar ve para cezaları hakkındaki bakanlık kararnamesine karşı İdari Mahkeme’ye itirazlar yapıldı.

Bakan Panayiotou, tüm paydaşlar için sürdürülebilirliği sağlamaya çalışırken, mevcut durumu iyileştirmek için belirli adımlar atıldığını belirtti.

Halloumi PDO spesifikasyonlarına uyulmaması durumunda daha katı cezalar içeren bir taslak yıl sonuna kadar bekleniyor. Bakanlık 36 ürün kontrolü ve 22 idari kontrol gerçekleştirdi ve altı uyumsuzluk kaydedildi.











Başa dön tuşu