EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Elcil: Türk Lirası’ndan vazgeçmediğimiz sürece pahalılık ve fakirleşme devam edecektir




Arif Hasan Tahsin Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şener Elcil, adanın kuzeyinde yaşayanların Türk Lirası‘nın yüksek enflasyonu nedeniyle fakirleşmeye devam ettiğini, halkın piyasadaki mal ve hizmetlere ulaşımın giderek daha da zorlaştığını belirterek, yaşanan tüm bu olumsuzlukların, AKP iktidarının adanın kuzeyinde Türk Lirası kullanımını dayatmasından kaynakladığını söyledi

Elcil: Türk Lirası’ndan vazgeçmediğimiz sürece pahalılık ve fakirleşme devam edecektir

Şener Elcil yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin adanın kuzeyine yönelik koloni politikalarının Kıbrıslı Türkleri ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda yok oluşa sürüklediğini kaydederek, sistematik olarak adanın kuzeyine taşınan nüfusun başta eğitim ve sağlık hizmetleri olmak üzere birçok alanda planlama yapmayı imkansız hale getirdiğini belirtti.

“Adamızın kuzeyinde yaşayanlar, Türk Lirası’nın yüksek enflasyonu nedeni ile fakirleşmekte, üretim pahalılaşmakta, piyasadaki mal ve hizmetlere ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşmaktadır” ifadelerini kullanan Elcil, yaşanan bu olumsuzlukların AKP iktidarının adanın kuzeyinde Türk Lirası kullanmayı dayatmasından kaynakladığını söyledi.

Elcil, Türk Lirası’nın sürekli olarak enflasyondan etkilendiğine dikkat çekerek, adanın kuzeyinde herhangi bir denetim mekanizması olmaması nedeniyle Kıbrıslı Türklerin yıllardan beri Türkiye’ye enflasyon vergisi vermek durumunda kaldığını ifade etti.

Türkiye’deki hükümetlerin, adanın kuzeyi ile uyguladığı ekonomik ve siyasi dayatmaların yanı sıra, imzalanan protokoller kapsamında ortaya çıkan sorumlulukları da savunma bütçesi adı altında Kıbrıslı Türklerin sırtına yüklediğini hatırlatan Elcil, “Türk Lirası kullanmaktan vazgeçmediğimiz sürece, pahalılık ve fakirleşme devam edecektir” dedi.

Geçmişteki KTÖS eylemlerinin haklılığı bugün bir kez daha ortaya çıktı

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası‘nın (KTÖS) 1986-1987 yıllarında maaş ve ücretlerin stabil bir muhasebe birimine endekslenmesi için tek başına aylarca grev ve eylem yaptığını hatırlatan Elcil, o dönemde yapılan eylemlerin haklılığının günümüzde bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

Eşel-Mobil sistemine göre maaş ve ücretlere yapılan artışların, zamlarla fazlası ile geriye alınmaya devam ettiğini dikkat çeken Elcil, verilen maaş artışlarıyla beraber, toplumdaki gelir adaletsizliği daha da derinleşmekte olduğunu kaydetti.

Elcil açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Bilinmelidir ki T.C. ve TL ile ancak buraya kadar”

“Bu Türkiye’nin bir gerçeğidir ve ‘Bizde ne varsa sizde de olacaktır’ siyasetinin Kıbrıs’ta hayata geçirilmesidir. Hem Türkiye’nin garantörlüğünü isteyeceksiniz ve hem de pahalılıktan, fakirleşmeden şikayet edeceksiniz, bu bir çelişkidir. Toplumsal haklar için mücadele ettiklerini söyleyenlerin, kuzey Kıbrıs’ı dünyanın normal bir ülkesi gibi kabul edip, gerçekleri gizleyen açıklamalar yapmaları gerçeği değiştirmeyecektir. Bilinmelidir ki T.C. ve TL ile ancak buraya kadar”











Başa dön tuşu